Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
ЗАВРШЕН УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

БЕЗ СЛОБОДНИХ МЕСТА У ШАПЦУ


После другог уписног круга од четрдесет осам ученика четири остала нераспоређена. Број бодова није био кључан већ начин попуњавања листе жеља. Слободних места остало само у Владимирцима, Коцељеви и Богатићу
Шабачки основци напокон могу да одахну и проведу летњи распуст растерећени јер су почетком јула решили највећи животни проблем. Први уписни круг у средње школе показао је високу попуњеност у Шапцу јер је остало само четрдесет осам ученика који су тек у другом кругу пронашли своје место у школама којима ће од септембра наставити школовање.
- Скоро све шабачке школе, осим Пољопривредне и Хемијско-текстилне, већ у првом кругу попуниле су места предвиђена конкурсима. После другог уписног круга, реализованог 9. јула, попуњено је и девет места на смеру техничар за рециклажу у Хемијско-текстилној школи, као и седам места на профилу прерађивач млека и два на профилу техничар холтикултуре у Средњој пољопривредној школи са Домом ученика. Тиме су сви капацитети у граду попуњени - истакла је Снежана Јадрановић, председница Окружне уписне комисије.
Такав случај није био у средњим школама у Богатићу, Владимирцима и Коцељеви.
- Доста добра попуњеност је и у општини Богатић. Остало је само шест места у ветеринарским и тринаест у финансијским техничарима. Нешто слабији одзив био је за упис на слободна места у Коцељеви тако да се тај број уписаних ученика у другом кругу није значајно променио. На профилима аутомеханичар, инсталатер, машинбравар остало је као и у првом кругу шеснаест слободних места. У одељењу које школује женске и мушке фризере има седамнаест, на профилима пољопривредни и економски техничар по десет места. Када је у питању Посавотамнавска средња школа у Владимирцима ту је попуњеност била нешто боља тако да је остало још два места код аутомеханичара и тринаест код инсталатера. Укупно петнаест места у том комбинованом одељењу. Врло је интересантно и мало необично да је профил машински техничар за компјутерско конструисање, за који је у Шапцу владала велика заинтересованост, овде остао празан и то са деветнаест слободних места. Слична ситуација је и са профилом који је мало јединствен у Србији а то је геодетски техничар где има слободних осамнаест места. Самим тим што је то мали број уписаних у односу на планирани конкурс вероватно остаје знак питања колико ће та одељења оваква каква јесу моћи да се формирају ““ истакла је Јадрановићева.
Полагању завршног испита у јуну није приступило четрнаест ученика док од 1.700 само тринаесторо није попуњавало листе жеља. Четворо је остало нераспоређено.
- То су ученици на које рачунамо у неком будућем времену. Надамо се да ће приступити полагању завршног испита али и попуњавању листе жеља у другом уписном року у августу. Од четворо нераспоређених једна ученица није ни попуњавала листу жеља у другом уписном року. Интересантно је да за четрдесет осам нераспоређених ученика у првом уписном кругу кључни критеријум није био постигнути број бодова већ непопуњавање листе жеља по нашим упутствима. Имали смо ученике који су имали и седамдесет пет и шездесет пет бодова али су остали неуписани због нереалног избора школа. Наша препорука је била, посебно за ученике који нису имали велика постигнућа, да попуне комплетну листу жеља, свих двадесет, како би имали веће шансе за упис. Избор им се смањио тако да су остале школе које они не желе, које су више сила, нужда него њихов прави избор. Имали смо, нажалост, и пет ученика који се нису уписали у школе у граду тако да су према листи жеља у другом уписном кругу рапоређени у Богатићу, Владимирцима и Коцељеви.
За 24., 25. и 26. август заказан је завршни испит за четрнаест ученика који то нису обавили у јуну.
- Разлози су различити, од тога да су неки били били упућени на полагање разредног испита или се нису одазвали полагању, а једно од њих било је спречено због болести. Генерално рад Окружне уписне комисије је активан до 31. августа. Остало нам је још да спроведемо тај други део завршног испита и онда ћемо видети где ови ученици, уколико се појаве, могу да се упишу од понуђених слободних места у Богатићу, Коцељеви и Владимирцима где има финих и атрактивних занимања као што је машински техничар за компјутерско конструисање, геодестки техничар, па у крајњем случају и економски техничар у Коцељеви.
Завршни испит сваке године се унапређује. Овогодишњи, који је прошао без иједног приговора на рад, показује да су на правом путу.
- Оно на чему треба у будућности радити је да се већ од септембра направи добра стратегија припремне наставе. Циљ нам је да свака школа има све бољу средњу оцену када су у питању тестови са завршног испита. Потребан је и већи подстрек од стране родитеља како би деца на што бољи начин искористила припремну наставу у школама, али и већа воља деце. Само тако ће моћи да се упишу у жељене школе ““ уверена је Снежана Јадрановић.



О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa