Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
У ПОРТИ ХРАМА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

ПРВА ЛИЛИЈАДА

Вече уочи Петровдана, код Срба постоји обичај паљења лила, које се праве од коре младе трешње или брезе. То је чин подсећања на времена када су су христоборни цареви прогонили и мучили хришћане, везивали их за дрвене стубове, натапали смолом и палили. Њихова тела су горела као буктиње, осветљаваући тргове, као данас петровске ватре. А све, у славу љубави.
- У храму Свете Тројице на Летњиковцу, после вечерње службе, старешина храма, свештеник Раде Тодоровић није скривао радост због броја присутних.
Поносан сам што службујем у овом храму, заједно са осталим свештеницима. Потрудили смо се, заједно са парохијанима и члановима Управног одбора ЦО да оплеменимо простор и двема фонтанама. Велику захвалност дугујемо мајстору Милу Васићу, нашем Раши Радовановићу и Тодору Кукољу, који су се самоиницијативно ангажовали, заједно са својим пријатељима. А деца су највеће богатство и украс овог храма, рекао је Тодоровић, видно узбуђен што међу верницима види и своје бивше парохијане из улице Краља Петра.
А онда су се, чинило се „по сокацима неба запалиле лиле“, као у стиховима шабачког песника Ивана Глишића. Радост дечја и слике које ће заувек памтити.
Судећи по броју присутних, којих је, према проценама било око 2.000, Лилијада на Летњиковцу ће постати традиционална.




М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa