Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
17. САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ МИШАР

РАДИОНИЦА НА ОТВОРЕНОМ

У оквиру манифестације Лето на Сави, у Шапцу се, током јула месеца, одржава радионица скулптуре на отвореном простору. Посетиоци су у могућности да прате процес стварања уметничких дела аутора Давида Јовановића и Милоша Благојевића у камену, Ђорђа Зечевића и Дана Унчевића у металу и Милутина Ранковића у дрвету.
- Ова радионица је, заправо, 17. сазив Ликовне колоније Мишар, која се традиционално одржава у организацији Културног центра Шабац и Задужбинског друштва “Први српски устанак Мишар“, сваког лета. Драго нам је да смо се изместили из нашег простора и да је концепција сасвим другачија него претходних година, каже Гордана Марковић, директорка Културног центра Шабац.
Циљ радионице скулптуре је, између осталог, да афирмише дефицитаран уметнички медиј, као и ауторе који у њој учествују.
- Захвалан сам организаторима који су позвали нас младе, неафирмисане уметнике. Радим скулптуру у камену под називом Осећај, висине 1,65 метара, што је до сада највећи изазов за мене. Све нам је обезбеђено, организација је одлична, а дружење феноменално, одушевљен је Давид Јовановић.
Ђорђе Зечевић, који ради скулптуру под називом Портрет грађанског друштва у металу, изјавио је да је поносан на младе уметнике којима је својевремено био професор у Школи примењених уметности, а који су озбиљно схватили овај позив и дају све од себе.
- Мишар је увек је добар домаћин и уметници имају прилику да виде оно што их инспирише, битне тачке везане за Мишарску битку, што је основна тематика ове колоније, каже Душан Симић у име Задужбинског друштва “Први српски устанак Мишар“.
Оно што је од великог значаја, не само за ову колонију, него и за град Шабац, јесте чињеница да су скулптуре са ове радионице намењене јавном простору.
- То је суштина и концепт целе ове идеје, јер је очигледно да недостају споменици у јавним просторима, првенствено, савремене, модерне скулптуре. Требало би да, из године у годину, ово буде радионица за производњу маркантих скулптура за јавне просторе, што би читав град претворило у галерију на отвореном, закључује Филип Ковачевић, историчар уметности из Културног центра.
Милутин Ранковић, вајар и сликар, дугогодишњи сарадник Мишарске ликовне колоније, имаће самосталну изложбу у Културном центру, чије је отварање у понедељак у 19 часова.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa