Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
ПОВРАТАК ОБУЋАРСТВА У КОЦЕЉЕВУ

ДОБАР РАДНИ АМБИЈЕНТ И ПЛАТА НА ВРЕМЕ

Шездесетих година прошлог века Коцељева је била значајно место на мапи занатлијских произвођача обуће који су штавили кожу и најпре правили опанке а касније и другу обућу. Доласком“Бате“ и индустријске обуће овај занат са преко 20 радњи је замро а традицију је наставила фабрика “Кофлекс“ која је годинама пословала у оквиру “Индустрије обуће Београд“. Међутим, транзиција је и у овом случају узела данак, те је у Коцељеви остала само традиција и велики број обучених али незапослених радника из ове производне области.
Ипак, Италијан Пиетро Ђовани Сабела вратио је обућарство у ову општину. Његова фирма “П&Д схоес“ већ другу годину успешно послује у закупљеном простору некадашње фабрике конфекције “25. мај“.
Пиетро се, како каже, школовао у Италији за електроничара али је већ са 17 година схватио да га више занимају ципеле. Зато се пре подне школовао а поподне учио о обућарству. Након само три године двадесетогодишњи Италијан је отворио своју фирму за производњу горњих делова обуће чиме се и данас бави.
Пословање у Србији датира од пре 15 година када је посао започео најпре у ортачкој фирми да би 2011. наставио самостално да ради у нашој земљи.
- Скупа радна снага за овај процес производње ципела у Италији приморала ме је да тражим јефтинији начин произодње и прихватио сам понуду пријатеља који је већ радио овде. У Коцељеви радимо само горње делове ципела а ђон се ради машински у Италији где је то доста јефтиније. Целокупна производња се пласира у Италију - рекао је Пиетро који сматра да ова делатност у Србији има перспективу али уз услов да се ради веома квалитетна ципела, јер су фирме које су производиле велике количине обуће сумњивог квалитета већ пропале.
Према његовим речима, квалитет својих ципела постиже увозном кожом из Италије а комплетан процес производње контролишу овлашћени инспектори познатих брендова “Гучи“ и “Прада“ за које ради.
Младима који у Србији желе да покрену свој посао поручује да је најпре важно да заврше школу али да је такође веома битно да уче, јер је он учио много више него што му је школа пружала, као и да нађу оно што воле да раде јер онај ко има вољу и расположење да ради може и да успе.
Код својих радника највише цени дисциплину а његово је, како каже, да им обезбеди повољан радни амбијент, свакодневни посао и плату на време.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa