Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
НАЦРТ ЗАКОНА О ЈАКИМ АЛКОХОЛНИМ ПИЋИМА

КОРАК КА ЕУ

Новим Законом до повећања конкурентности, производње, квалитета и извоза јаких алкохолних пића

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине представили су у понедељак, 13. јула 2015. године, Нацрт закона о јаким алкохолним пићима на Јавној расправи одржаној у Привредној комори Београда.
Помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Ненад Катанић рекао је да је Министарство у обавези да у континуитету доноси нова законска акта и до уласка Србије у Европску унију припреми све произвођаче за заједничку пољопривредну политику ЕУ, истакавши да је Закон о јаким алкохолним пићима један од таквих прописа.
Нови закон представља велики корак ка усклађивању производње јаких алкохолних пића у Србији са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ и уједно омогућава физичким лицима да кроз уговорни однос, вишак дестилата продају регистрованим произвођачима за даљу дораду и прераду. Овим Законом се у извесној мери либерализује производња и даје могућност пољопривредницима да уз релативно једноставне услове и мале трошкове, воће прераде у ракију, што је изузетно важно за Србију у којој производња ракије има вековну традицију.
„Изради новог Закона о јаким алкохолним пићима приступило се због важности коју производња јаких алкохолних пића, првенствено ракија од воћа, има за развој пољопривреде Републике Србије, као и њеном утицају на развој примарне производње воћа“, изјавио је, на презентацији Закона, руководилац групе за биљну производњу и прераду биљних производа Министарства пољопривреде, Милан Ћупрић.
Ћупрић је прецизирао да се доношењем Закона, између осталог, регулише производња и квалитет јаких алкохолних пића на јединствен начин, а у складу са Уредбом ЕУ 110/2008, како по питању самих дефиниција јаких алкохолних пића, њихових подела и географске ознаке, тако и по питању категорија, декларисања, старења и др.
Како је речено на презентацији Закона, сва решења која су предложена новим Законом, воде смањењу трошкова производње, расту конкурентности произвођача, повећању производње и квалитета а тиме и извоза јаких алкохолних пића из Србије. Нови Закон треба да олакша развој читавог сектора и омогући нове инвестиције.
„У току је јавна расправа о Нацрту овог закона који ће на јединствен начин да регулише област производње, промета, контроле квалитета као и поступак регистрације географске ознаке за јака алкохолна пића“, изјавио је председник Групације произвођача јаких алкохолних пића у Привредној комори Београда, Иван Урошевић. Он је истакао да су представници ове Групације активно учествовали у изради закона који би требало пре свега да смањи сиво тржиште и повећа безбедност и контролу јаких алкохолних пића. „Сада ће свако ко жели моћи да се бави производњом ових пића у законским оквирима“, додао је Урошевић.
Јавна расправа о Нацрту закона о јаким алкохолним пићима спроводи се од 29. јуна до 18. јула 2015. године.
(Интернет презентација Министарства пољопривреде и заштите животне средине)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa