Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
НОВИ ПЧЕЛАРИ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА ШАПЦА

МЕДОНОСНИ ПОСАО

Пчелари који су недавно од града, посредством Дирекције за пољопривреду, добили по пет пчелињих друштава у кошницама, очекују да за неколико година имају солидна примања
Ђорђе Ђорђевић, пољоприрведни произвођач из Рибара, један је од 35 нових пчелара на подручју града Шапца. Захваљујући пројекту Дирекције за пољопривреду, који се финансира из градског буџета, они су добили укупно 175 пчелињих друштава и кошница. Конкурсни услов који је поставила Дирекција за пољопривреду, да нови пчелари за три године имају 15 кошница, Ђорђевић ће на свом плацу у Петковици, где је стационирао кошнице, испунити већ на јесен.
- Програм је одличан. Велику захвалност дугујем граду, Дирекцији за пољопривреду и пчеларским удружењима. Надам се да ћу створити велику заједницу пчела од које може да се живи. Класични пољопривредни послови су веома неизвесни. Жеља ми је да до јесени набавим још 10 кошинца, а за савете у производњи меда рачунам на помоћ стручњака из ове области, наводи Ђорђевић.
Подручје Поцерине веома је добро за пчеларство, каже Бранко Мијић, председник Удружења пчелара „Прњавор“.
- Цер је прави бисер. Идеалан је за стационарно пчеларство, а због багремовог меда високог квалитета овде на испаши буде више од 10. 000 пчелињих друштава. Воћна и багремова паша, а једним делом и липова паша, на овом подручју су изузетне. У зависности од временских услова, може се остварити и шумска и ливадска паша. Уколико нови пчелари буду радили по саветим стручњака, улагања ће им се вишеструко исплатити. Мед има своје емсто на тржишту, а лако се и чува, што пружа могућност да се прода онда када произвођачи буду задовољни ценом. Пчеларство је леп, здрав, а може бити и уносан посао, рекао је Мијић.
Осим солидних прихода који се остварују у овој грани пољопривреде, бављење пчеларством гарантује и веће приносе воћних култура.
- Ово је један од 11 програма подршке пољопривредним произвођачима на подручју града Шапца које спроводи Дирекција за пољопривреду. Пчеларство је пољопривредна грана која може донети много користи читавом крају. Осим за производњу меда, пчелу су веома важне и за веће приносе воћа, јер биљке које опраше пчеле дају много веће приносе. Плантаже ће нам бити боље, воћа ће бити све више, а власници пчела ће имати веће приходе и допринети финансијској сигурности својих породица, рекао је Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду
Град ће и следеће године финансијски подржати људе који желе да се баве производњом меда, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и додао да су пројекти попут овог идеални за самозапошљавањ грађана.
- Наша жеља је да се што већи број људи запосли у пољопривреди. Мислим да у овом тренутку не постоји бољи начин запошавања од овог, под „отвореним небом“. С обзиром да се за програм, у оквиру ког је 35 људи добило кошнице и пчеле, пријавило више од 260 особа, ми ћемо наставити са реализацијом овог пројекта. Велику помоћ нам пружају представници пчеларских удружења, који ће са стручним саветима бити значајна подршка новим пчеларима. Ускоро ћемо у Индустријској зони у Шапцу имати и постројење за прераду меда, те см сигуран да ћемо охрабрити и друге да почну да се баве овим послом. Све су то услови које стварамо како би значајно повећали производњу меда на подручју Шапца, истакао је Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa