Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
ЗЕЛЕНИ ШАПЦА УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ ОД РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА

УМЕСТО ДА ШТИТЕ, ОЗРАЧУЈУ НАС

На конференцији за медије, коју су, протеклог петка, организовали Зелени Шапца, било је речи о опасностима од радиоктивности, која је, према речима мр физике Татјане Марковић Топаловић, „за нас виртуелни појам“. Један од два проблема на које указују Зелени је уклањање свих радиоактивних громобрана са теритотије Републике Србије.
- С обзиром да су уграђивани пре неколико деценија, степен њихове заштите од удара грома је минималан, а старост њихових конструкционих елемената повећава могућност пада и усмеравање радијације ка људима који живе у околини од 300 до 600 метара. Према званичним подацима Министарства пољопривреде и заштите животне средине, управо један таква пример имамо у Шапцу, на стамбеној згради, у улици Кнеза Лазара број 13. Сматрамо да је, због нагиба конструкције од око 30 степени, потребно хитно уклонити овај и поставити нови громобран. Оквирна цена ових радова је око 800.000 динара и налазимо да се Град Шабац мора организационо и финансијски укључити у решавање овог проблема, а ми ћемо пружити своју помоћ, изјавио је председник Зелених Шаца, др Дејан Павловић.
У Шапцу се, према званичним подацима, поред овог, налази још седам радиоактивних громобрана ““ један на Управној згради Зорка Холдинга, три у кругу Зорка Обојене металургије, по један на простору некадашњих предузећа „Нама“ и „Аик“ Шабац и један на силосу компаније ДПС Клас на обали Саве.
Говорећи са стручног аспекта о алфа, бета и гама зрачењу и пратећем ефекту јонизујућих зрачења, Топаловићева је истакла да је „сама проблематика радиоактивних зрачења веома фина, није директно агресивна, али, да се сва зрачења у животу сабирају и да је неопходан опрез.“
Трошкове уклањања радиоактивних громобрана, сносиће јавна и приватна предузећа, која су њихови власници, а када су у питању стамбене зграде ““ скупштина станара, уколико је формирана, а уколико није, обавезе би требало да преузме град или општина.
Зелени пуну подршку пружају Националном програму мерења радона у Србији, која би требало да, како је најављено, почне у септембру. Овај програм, који финансира ЕУ преко Агенције за јонизујућа зрачења и нуклеарну сигурност Србије, има за циљ одређивање радиолошке изложености радону у боравишним просторијама и проналажење подручја са високим концентрацијама овог гаса.
- Радиоактивни гас радон је, према подацима СЗО, други узрочник карцинома плућа код пушача, а код непушача је на првом месту. Према нашој законској регулативи, дозвољено је 200 бекерела по кубном метру за новоизграђене и 400 за постојеће објекте. Сматрамо да би ово мерење, које ће трајати шест месеци, створило услове да се примени препорука СЗО, по којој би максимално дозвољени ниво радона у становима требало да буде 100 бекерела по кубном метру, истакао је Павловић и додао да би на овај начин, Србија престала да буде црна тачка Европе на мапи радона, у којој мерења још увек нису обављена.
Према речима мр Марковић Топаловић, „ово је велики проблем, од кога не можемо побећи“:
- Радон постоји у земљишту, глини, граниту, у грађевинском материјалу, познат је као „радиоактивни материјал подрума“. На основу овог пројекта, увидеће се „радонске тачке“ у Србији, пре свега, земљишта, и направити мапа опасних зона. Вероватно ћемо добити податак у вези са дешавањима током бомбардовања. Ово ће бити најзначајнији подаци за Србију икада у вези са радиоактивношћу.
Према последњим информацијама Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, до сада је уклоњено 1554 радиоактивна громобрана у Србији, а остало је још 710. На подручју Шапца је постојало преко 70 громобрана, од којих је већина уклоњена.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa