Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
ШАБАЧКИ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ

15 ГОДИНА БОРБЕ

Пионири екологије на подручју Шапца, Шабачки еколошки покрет постоји већ 15 годинама. Едукацијом и различитим активностима, његови чланови се боре за здравију животну средину.
- Неке ствари које су видљиве, успеле су захваљујући и нама, као депонија која је измештена у Сремску Митровицу. Шабац је сада један од ретких градова у ком се отпад не таложи. Такође, сталним притиском на јавно мњење, успели да елиминишемо загађење ваздуха. Некада високо присуство сумпора и амонијака, сада је занемарљиво, пет до шест пута испод дозвољених вредности. Проблем који остаје, на ком перманентно радимо представљају дивље депоније, Градска управа би требало да реши овај проблем увођењем контејнера у селима, како је то урађено у Војводини, рекао је Трифун Дробњак, председник ШЕП, истакавши да је питање зелене површине једно од приоритета.
Са мање од 24 м2 зелене површине по глави становника, Шабац је знатно испод стандарда. Шабачки еколошки покрет предлаже Зелени појас, који су осмислиле архитекте из предузећа “Сеп“, а који би требало да се простире од Новог моста до Кочиног канала, у дужини од 9 километара, подељен у четири зоне:
“Дудару или бившу депонију, чији би се један санирао и садњом дрвећа неко време неупотрбљив, а други део би се могао користити у рекративне садржаје.
Централни део, око Старог града и бивше касарне са Аква парком и објектима који би имали културни и комерцијани садржај, шеталиштима и бициклистичким стазама, уз обавезну садњу високог растиња.
Вашариште, са теренима за спорт и рекреацију, објектима забаве и културе, отвореним и затвореним базенима, стадионом и луна парком, са тампон зонама високог растиња.
У зони од Старог моста до Кочиног канала требало би да буде највише зеленила, ниског и високог растиња, где би били грађени само базени, шеталишта, трим и бициклистичке стазе.У овом делу би се уредио и еко парк са еко кућом који би служила у едукативне сврхе еколошким покретима“.
Према речима председника ШЕП, овај предлог је достављен Градској управи.
- То би подразумевало измену неких базичних планова, али, “ако би се реализовао, Шабац би много добио на еколошком, естетском и туристичком пољу“, оптимистичан је Дробњак.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa