Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
Путовање из БудимпеШте се позлатило

ГОЛДЕН ЈОУРНЕY освојио краљев ловор

Рекорди на стази, рекорди на трибинама. Прва трка џокеја на сто метара - најбржи Александар Шашић. Изабрана најшармантинија дама. Од екипе Дома здравља Шабац на поклон јабука и савет за здрав живот! КУД „Абрашевић“, ревија шешира, волтижери, аниматори....
Врело на стази и покрај ње. Меркају се учесници највеће трке у региону. Десет их је. Најбољи у свему. На њима јахачи из Словачке, Италије, Србије. Последње инструкције тренера и власника. Улог је велики. Репутација педигреа, рад, ентузијазам, љубав ““ све за славу, ловор који се пише у историју ““ победу у Меморијалу краља Александра. Одлазе у пробни галоп. Дуг је списак већ освојених трка. Али, све пада у заборав. ОВО је она коју треба освојити. Дугих, за остварење понеког сна, ипак, прекратких, 2.400 метара пред њима.
Шапчанка дивног гласа, девојчица невероватног талента и харизме, Ирина Бродић пева химну Србије.. Ори се хиподромом „Боже правде“..укрштају се жеље, снови, планови.. Галопери су пред старт машином, расте тензија....улазе на своја места.... непуна три минута их дели од тренутка који се памти ..... И трка је пуштена.... Тако је све изгледало пред почетак пете трке другог дана 4. шабачких коњичких свечаности ““ Меморијала краља Александра. А, онда је узбуђење преплавило и оне посетиоце који нису знали ни ко је све на стази, јер, такво је ово место, пренесе на вас енергију и жељу за тријумфом свих оних који су на њему, много пре вас, већ волели и гајили коње...
У узбудљивој трци, на чијем се старту неки од фаворита држе резервисано, у средини и на залељу, а о чијем исходу је одлучило последњих 400-500 метара, у маниру борба, први кроз циљ пролази Голден Јоурнеy, штале „Интергај“ са Словаком Јарославом Линеком у седлу, други је, некад узданица штале „Антилоп“, за коју је донео оба Косталца, два пута Шабачку миљу, пехар Бомбардера, Иле Де Франце, Сакиба Хоповца, и још један словачки џокеј Робин Шара.... У плацу су још Мр Бас, штале „Бас“ и Рхет Буттлер, Воје Ивановића. Сину Наyефа, Голден Јоурнеy, власника Слободана и Александра Јовановића, из штале „Интергај“, путовање из Будимпеште, где је у тренинту код Маронке, путовање се позлатило ““ осваја пехар и ловор најпрестижније трке у региону у времену 2:28,1. Замало па брже од Тахира Шестог, који држи рекорд 2.28,0 .
Пехар је победницима шабачке „Тријумфалне капије“ уручила Њ.К.В. принцеза Јелисавета Карђорђевић.
- Купили смо га прошле године у Енглеској, коњ добро трчи. Свака победа нам је важна, ова посебно, за ову трку довели смо га из Будимпеште, где тренира ““ каже власник Слободан Јовановић.
А, принцеза, не штеди речи хвале за трке, организацију, град.
- Јако лепе трке, велика посета, заиста је много људи овде и драго ми је што је тако. Шабац је леп град, волим да дођем овде и зато сам се радо одазвала позиву организатора ““ каже принцеза.
Градоначелник Шапца уручује победницима новчану награду, истиче задовољство због рекордно великог броја посетилаца, добрих трка које, каже привлаче пажњу многих.
- Видимо да је овде велики број људи стално присутан на тркама, па је ово и промоција града. Зато ћемо у наредном периоду размотрити начине како можемо да подржимо даљи развој хиподрома и коњичког спорта, који, очигледно, има своју публику и може да привуче посетиоце, па је то и шанса за допуну наше туристичке понуде ““ каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
А, где су трке престижне, тера се и мода, даме мењају шешире, шетају заносно, обасуте пажњом и погледима многих. Најелегантније су даме у моделима модне креаторке Марије Иванковић Јуришић. Вратио се на Шабачки хиподром и модни бренд МАРИЈА ХАНД МАДЕ. Бира се најшармантнија дама... По мишљењу људи од укуса то је Јована Вићентић. Лепа је, а лепе су све, као за разгледницу за неко будуће време о овом у ком су се коњи волели с једнаким жаром као пре скоро два века.... Меморијал се ишчекује, сања, о њему се прича, али памти се овде, у мачванској престоници галопа, сваки старт, сваки циљ, препричавају трке, боље зна од тренера шта је требало урадити, боље од судија ко је шта урадио.... Поред дванаест одличних галопских трка, највећу пажњу привлачи прва трка џокеја ““ трче на сто метара, из старт машине.... Први стиже Шашић, за нешто више од 13 секунди:
- Лакше је на коњу ““ каже џокеј са најбољим резултатима у 2015.
Галоп је по врелом дану температуру подигао до усијања. Добијале су се изгубљене и губиле добијене трке.
ЈАБУКА НА ДАР
Како су висока температура, адреналин са стазе и шарм шешира утицали на здравствено стање посетилаца хиподрома проверавала је екипа Дома здравља Шабац. Они су почели „Базар здравља“, а, уз савет, на дар и јабука ““ за здрав живот, уз подсећање да о здрављу бринемо док га имамо и поверимо га најбољима ““ каже екипа Дома здравља Шабац чији лекари прате целу тркачку сезону.
... И ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД
Трка Супер спринт оправдала је назив. Била је истински спринт и супер, а све момке победила је једина дама у овој трци ““ Тринитy Ривер, КК „Перјаник“, тренера Анђелке Михајловски, са Жељком Илићем, дистанцу од 1000 метара савладала је у времену 0:57,5, оборивши ранији рекорд 0:57,6, који је држао Биг Данцер.
За историју и статистику остаје:
- РЕВИЈАЛНА ТРКА АМАЗОНКИ ““ 1000 м
1. Ана Перановић, грло ПОРТ СИДЕ, вл. Лукић- Лазић, тренер Б. Шендековић, време 1:00,8
- МЕМОРИЈАЛ ЖИВКА ШАЈИНОВИЋА ““ 1000 м
1. НЕВЕРА МОЈА (Гилгамеш/Нокиа) ““ вл. Шт. Принц/Влада Вујић, јахач Г. Мешетовић, време 1:02,2
- ТРКА ГЛАВАЛКУР ““ 1100 м
1. ЕЛ ЦЛАССИЦО (Цоунт Де Иос/Електра Сур), вл. Живковић/Буквић, џокеј М. Милојевић; време 1:06,8
- ЖЕНСКА МИЉА , 1609 м
1. ЛАДY БYРОНЕССА (Бyрон/Спински), Шт. „Младеновић“, тренер В. Младеновић, џокеј С. Глоговац, време 1:37,3
- ОМИЦЕ И ЖДРЕПЦИ 2000 м
1. ЕЛ ДОРАДО (Данебурy Хилл/Елла Мала), вл. Александар Деспотовић, тренер Б. Шендековић, џокеј А. Шашић, време:2:06,1
- СУЛКЕ
1. МАЛА МУЊА (Дасхинг Книгхт/Моравица) ““ возач Срђан Пајић
- ТРКА: АБЦ ДЕСИГН ““ 1800 м
1. ХАРРY ЦАЛЛАХАН ( Индесатцхе/Миллисцент) ““ вл. С. Хоповац, тренер С. Мржљак, џокеј Р. Шара
- ТРКА: ДВОГОДАЧКИ КУП ““ 1350 м
1. КАЛИНА ЛАДY (Главалцоур/Калифорнија) ““ вл. С. Вујковић, тренер и јахач Т. Вујковић
- ТРКА: СУПЕР СПРИНТ ““ 1000 м
1. ТРИНИТY РИВЕР (Тхрее Валлеyс/Блане Њатер) ““ вл. КК „Перјаник“, тренер А. Михајловски, џокеј Ж. Илић, време: 0:57,5
- ТРКА: ЉУОТЕР ДОЛЦЕ ВИТА ““ 400 м
1. МАРТИ МИСТЕРИЈА (Сцхњасхбуцклер/Мацхивента) ““ Шт. „Принц“, тренер В. Вујић, џокеј Г. Мешетовић, време: 0:23,9
- ТРКА: ЗЕПТЕР ШАБАЧКА МИЉА ““ 1609
1. СИГНОРА СЕГАТ (Ад Валорем/Сханбар) ““ вл. Н. Омерагић, тренер Н. Андрић, џокеј Г. Мешетовић, време 1:37,1
Текст: М. Мусић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa