Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ЖИВОТ У ГРЧКОЈ ИЗ УГЛА ОБИЧНОГ ГРАЂАНИНА

НЕМЦИ НЕ БИ ИЗДРЖАЛИ ТЕМПО

Иако често погрешно “етикетирани“ од стране светске штампе, већи део српске јавности је спреман да без икаквог критичког мишљења усвоји стереотипе о другим народима. Колико је то тачно најбоље говори податак да о кризи у Грчкој, уколико не улазе у дубље анализе гео политичке ситуације, међу нашим грађанима најчешће чујемо коментаре типа да су сами криви јер су “лењ народ“, или да ми у Србији немамо ни 12 плата годишње а камо ли тринаесту и четрнаесту због којих они дижу толику буку. Колико има истине у оваквим тврђењима покушали смо да сазнамо од Шапчанина који се недавно вратио из Грчке где је живео скоро две деценије, Небојше Лазића.
Лењ народ у “Богом даној“ земљи
- Оно што је “Богом дано“ је сунце и море. Онај ко неће да ради може да лежи на плажи, али од тога нема ништа. Да би једна породица нормално живела, односно да би имала довољно новаца да плаћа закуп стана и отплаћује евентуални кредит за ауто у кућни буџет мора да се улива бар три плате. Немци који дођу у Грчку и виде колико запослени по хотелима раде, кажу да такав темпо не би издржали.
“Нереални“ стандард
- Када говоримо о платама оне су у туризму релативно велике. Међутим, када кажем “велике“ треба узети у обзир чињеницу да се у туризму ради три, четири, у набољем случају шест месеци, а и зими од нечег треба да се живи. Са друге стране, у Атини, која се не рачуна као туристичко место, искључиво се делио минималац. Ту Грци, да би могли да измире све месечне обавезе морају да раде по три посла. Илустративно то изгледа овако: мушкарац ради један посао пре подне, други поподне, а током викенда гледа да одради још нешто, док жена ради један посао да би могла да ради по кући и буде са децом.
Плате су јако ниске, толико да ништа не можеш уштедети. Ако двадесет дана останеш без посла, немаш могућност да платиш стан и обавезе, тако да буквално остајеш на улици.
Бајка о 13 и 14 плати
-То се само зове “тринаеста и четрнаеста“ палата. Наиме, Грци као народ нису склони штедњи у смислу како ми то радимо па су осмислили систем да им се током 12 месеци од сваке плате одбија по један одсто, не би ли добили ту “13“ плату за Божић. Дакле, ту није реч о поклону, јер се на ту плату плаћају све обавезе, као и за “14“ плату, односно пола плате која се исплаћује за Ускрс, а пола ако регрес за годишњи одмор. За разлику од Немачке где запослени дефакто имају 13 и 14 плату плус додатне “бонусе“.
Сви се разумеју у политику
-Политика је грчка реч. Она буквално значи свакодневни живот. Када у Грчкој кажеш да водиш рачуна о политици, то значи да водиш рачуна о свом животу. Пренесено у данашње услове то би значило да ви осмислите визију живота који би волели да живите па у складу са тим бирате политичку партију која би заступала ваше интересе.
Ципрас један од другова
-Имао сам прилику да у децембру прошле године упознам Ципраса. Он одаје утисак нормалног и непосредног човека који је са свима у истој равни, односно један од другова. Његов стил одевања је нормалан стил одевања у Грчкој, а он га не мења ни приликом најзваничнијих пријема чиме шаље поруку да је свугде исти, односно да се не мења.
Прогнозе...
- Протеклих две и по хиљаде година Грчка се мењала на различите начине. Кроз своју историју су пролазили кроз многе фазе... и ово је једна од њих коју ће грчки народ са успехом пребродити.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa