Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ 200. ГОДИШЊИЦЕ БОЈА НА ДУБЉУ

ВЕЧНА СЛАВА СИНОВИМА СЛОБОДЕ

Музичко-сценски приказ Боја извели глумци позоришта из Богатића и Шапца у режијској поставци Ивана Томашевића. Помен и парастос погинулима служио владика шабачки Лаврентије. Државне почасти уз полагање венаца и увече богат културно забавни програм са такмичењем за избор дубљанског војводе
Свеобухватније него до сада протекло је, прошле недељу у црквеном дворишту у Дубљу овогодишње обележавање, 200. годишњице од Боја на Дубљу, једног од најзначајнијих догађаја у Другом српском устанку. То је било још једно подсећање на крај јула, далеке 1815. године, када су Срби предвођени Милошем Обреновићем извојевали веома значајну победу над много бројнијом турском војском коју је предводио Куршид паша. Мачвани су његов пораз и величину своје победе опевали у химни, чији наслов, “Неће паша, неће моћи, преко Дубља никад проћи“, налазимо и на муралу “Бој на Дубљу“, на зиду Дома културе у центру села, рад академског сликара Жељка Драгићевића.
После се прешло на исцрпљујуће преговоре са Турцима у којима је Милош исказао велику државничку мудрост.
Витези од опанка
Помен изгинулима служио је преосвећени владика Шабачки Лаврентије, који је између осталог рекао да “Синови слободе, наше славне историје заслужују вечни помен, јер су за крст часни и слободу златну, за вечност државе положили своје животе, оно најдрагоценије што су имали“. Пратио их је хор из Шапца, под диригентском палицом Бранка Ђурковића. Владика је са свештенством, освештао и новоизграђени крст у дворишту цркве, постављен у славу изгинулима. Служио је и парастос испред улаза у цркву, где су бројне стране и домаће делегације положиле венце и одале почасти. Државну делегацију Србије предводио је Зоран Ђорђевић, државни секретар у Минстарству привреде, Владе Србије.
У краћем обраћању присутнима он је подсетио на јунаштво и вештину срба исказану у Боју на Дубљу.
Почаст је стигла и од војске Србије, као и представника општине Богатић.
- Слободарски дух нашег народа никад није мањкао. У више него славној историји, потврђиван је често у борби против много надмоћнијег непријатеља. Мотику и опанке, замењивали су превише пута за војничке чизме, рекао је поред осталог Ненад Бесеровац, председник општине Богатић.
Атрактиван музичко-сценски приказ Боја
Значајну пажњу присутних привукао је музичко-сценски приказ Боја, који су извели глумци из Богатића и Шапца, поједини чланови фолклорног ансамбла “Ђидо“ из Богатића у режијској поставци Ивана Томашевића и пратњу хора КОЦ под руководством Ивана Радовановића.
У вечерњим сатима на истом месту, бетонској бини између Дома културе и цркве изведен је богат културно уметнички програм и пре тога одржано такмичење у хајдучким дисциплинама за престижну титулу дубљанског војводе. Дан преовог у пионирској конкуренцији победио је Михаило Ђурковић из Дубља. Други је био његов земљак Владимир Ковачевић, а треће место је освојио Бојан Ерцеговчевић.
У конкуренцији сениора ласкаву титулу дубљанског војводе, за ову годину, поново је освојио Александар Краишник из Мајура. У исцрпљујућој борби, мањи број поена и друго место освојио је Марко Рељић, док је трећи био Милош Паунић.
При крају програма њима је председник општине Богатић Ненад Бесеровац уручио победничке пехаре и сабље.
ЕЛЕГИЈА О БОЈУ НА ДУБЉУ
МАЧВАНСКИМ ЈУНАЦИМА
Памти Мачва подвиге и жртве ““
из свих ваших крвавих мегдана:
кад је земља пригрлила мртве,
а ноћ ткала станишта звездана!

Памти Дубље, од свих рана дубље ““
са којим се рађала слобода:
испод свода, и гора, и вода,
славе своје вечно родољубље!

Сад певајте, успаване лире ““
светим гласом, блиставим таласом:
кад се лажи о слободи шире,
нека лире, све мржње измире!

Није Дрина одрођена међа ““
него златна пређа изнад веђа!

Крстивоје Илић, јула, 2015.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa