Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
СУША УГРОЖАВА КУКУРУЗ

СИЛАЖА КАО МОГУЋА МЕРА

Заузимајући водеће место у исхрани стоке кукуруз је на подручју које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац једна од најзначајнијих биљних врста. Недавна жетва пшенице, чији су приноси били смањени услед неповљних временских прилика, само је један од знакова који се могу одразити и на принос кукуруза када су у питању временски услови.
- Кукуруз се тренутно налази у фази метличања и свилања тако да су неопходне падавине како би дошло до успешне оплодње. Високе температуре утичу на угинуће поленовог зрна. Због тога су неопхоне падавине како би дошло до оплодње, а самим тим формирања зрна. На тај начин избегла би се и тзв. крезубост зрна, тј. појава окласака са јако малим бројем зрна што се онда може одразити и на висину приноса - истиче дипл. инж. ратарства Светлана Златарић.
Како је током претходне године због падавина оптимални рок сетве ове биљне врсте био продужен каснији ток вегетације био је поремећен.
- Кукуруз, као и остале биљне врсте, пролазио је брже кроз своје фенофазе тако да је остао ниског раста што није типично за хибриде без обзира на групу зрења, ранију или каснију. Велики број парцела, односно површина, остао је са ниским биљкама. Ако у наредном периоду не дође до падавина, а сви су изгледи да их неће бити, препорука пољопривредним произвођачима је да своје парцеле обиђу, прегледају их и по могућству њиве припреме за силажу како би бар ту зелену масу могли да искористе. На тај начин, уколико не би дошло до правилне оплодње и формирања клипа пуног рода, искористила би се биљна маса за исхрану стоке, а самим тим ублажиле и последице суше и смањеног приноса - поручује Златарићева.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa