Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
Принос лубеница

Мањи за 30 одсто

Слепчевић је традиционално село бостана, познато по производњи слатких и великих лубеница и укусних диња. Међу највећим произвођачима је домаћинство Гошића, који су ове године засновали око пет хектара бостана. Кажу да је због неповољних временских услова принос нижи за 30 одсто.
Гошићи, отац Никола и синови Драган и Слободан, су међу водећим произвођачима лубенице у Слепчевићу, али и шире. Ове године су на пет хектара производили бостан од најранијег, тунелског, до позног који стиже тек ових дана.
Лубеница спада у топлољубиве биљке и веома је осетљива на колебање у температури, зато најбоље успева у подручјима где безмразни период траје најмање 180 дана и где је у току вегетације најмање 1.200 часова сијања сунца. А, захваљујући географском положају, такве услове има већина мачванских села.
Бостан је као пољопривредна култура познат још почетком деветнаестог века, када су производњом почели да се баве углавном мештани мачванских села. Плодна низија, равница Мачва са надморском висином 60- 80 метара, са великим бројем сунчаних дана задржала је добре предуслове за гајење лубенице. Та традиција се одржала до данашњег дана. Нарочито се ту истиче село Слепчевић.
(ТВ Шабац)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa