Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
ДрЖаве убеЂују граЂане да праве децу

ПАТРИОТСКА ПРОИЗВОДЊА

Док се сиромашне земље попут Нигера боре са проблемом вишка популације, у Јапану, Италији и Немачкој стопа плодности износи свега 1,4 или мање. Зато су владе појединих држава покренуле кампање са циљем да своје грађане убеде да праве децу.
У Нигеру је уобичајено да жене рађају по седморо деце, док Италијанке и Немице углавном рађају по једно дете. У сингапурским медијима дуго се вртела песма која је од парова тражила да се „баце на посао“ ради добробити нације.
“Ја сам патриотски муж, ти моја патриотска жена, дозволи ми да те одведем у шатор да производимо живот“, гласили су инспиративни стихови.
Како би се избегле нежељене последице, сингапурска влада је на крају видеа објавила упозорење да је „позив намењен само финансијски стабилним одраслим особама у дугим везама“.
Многи либерали сматрају да држава не треба да „гура нос“ у породичне ствари, али стручњаци напомињу да није тако лако повећати наталитет једне нације.
Кампање попут оне у Сингапуру немају много ефекта. Грађани их доживљавају као симпатичне иницијативе које врло брзо падају у заборав. Како онда подстаћи парове да праве децу?
Како пише „Економист“, решење би могло да лежи у субвенционисаној бризи о потомству. Откако је Француска увела субвенционисана обданишта, сврстала се међу европске земље са највишом стопом плодности.
Слично се догодило и у Квебеку. Ова канадска покрајина имала је једну од најнижих стопа плодности у земљи, да би се са појефтињењем обданишта сврстала међу оне са највишом.
(Економист)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa