Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
ВЕЛИКИ ОДЗИВ НА ТРАДИЦИОНАЛНОЈ ГРАДСКОЈ АКЦИЈИ ДАВАЊА КРВИ

МИОДРАГОВ ХЕРОЈСКИ ПОДВИГ

Традиционална Градска акција добровољног давања крви у организацији Комисије за окупљање добровољних давалаца крви Црвеног крста Шабац у сарадњи са Службом трансфузије крви Опште болнице Шабац прошлог петка била је у знаку Миодрага Мије Марјановића. Шапчанину великог срца ово је био сто шездесет пети пут откако је постао пунолетан да своју крв несебично да онима којима је то најпотребније. Како пуни шездесет пет година Мија се на овај начин опростио од овог хуманог чина јер га ја „година производња“, како је нагласио Зоран Радукић, сарадник за акције Црвеног крста Шабац, напокон сустигла.
- То речима не може да се каже. То може само да осети срце које је толико пута дало крв. Кроз моје вене је протекло педесет литара течности за све ове године. Онда можете замислити кад дате неком такав поклон и то, како би наш народ рекао, „какав је добар и крви би му дао“. Све је почело у Мостару 1969. године када сам први пут дао крв као припадник ЈНА. Младићу који је доста искрварио у саобраћајној несрећи она је била преко потребна. Јавило се нас дванаест, а мене су прво одбили јер сам био неухрањен. Имао сам само педесет пет килограма. Инсистирао сам да останем. Како је деветоро било одбијено из разноразних разлога упао сам као резерва. Одмах после тога уследила су признања, награде, а по Мостару се причало о неухрањеном дечаку који је дао крв и спасао другог дечака. То ми је дало подстрек и „ветар у леђа“ да наставим са тим. Од тада па до данас свака три месеца редовно сам давао крв. Некад сам се шверцовао па сам то чинио и пет пута у току године - рекао је Мија који и данас учи најмлађе да давањем крви регулишу прво своје здравствено стање истовремено помажући некоме коме је та крв неопходна.
Захвалницу за велику хуманост коју је показао вишедеценијским добровољним давањем крви испред града Шапца уручио је заменик градоначелника Немања Пајић истичући Мијин херојски подвиг.
- Град Шабац се поноси људима као што је Мија. Захваљујући управо оваквим хуманистима, нашим суграђанима, град Шабац нема несташице крви, поготово у овом периоду године када су годишњи одмори и када практично цела Србија вапи за овом драгоценом течношћу. Такође несмемо сметнути са ума и људе који су у организацији Црвени крст као и у Општој болници Шабац који на јако добар начин координирају све ове акције. Нама је као граду лако да их подржимо зато што су добро организовани и што имамо, пре свега, овакве људе који су хероји, који не питају шта треба да би помогли другима. Драго ми је што могу и ја својим примером да дам допринос, пре свега, овој акцији, и целом смислу који ова акција носи - додао је Пајић.
Човеку великог срца признање у име Црвеног крста Шабац предао је прим. др Мирослав Поповић, председник ове организације.
- Данас се опрашта од давања али његова мисија остаје света међу нама што показује и данашњи број давалаца. Светао пример у давалаштву крви. Мало је речи којима се може изразити захвалност човеку, хуманисти пре свега, малог раста али великог срца. Дао Бог да у нашим срединама буде оваквих људи и да наша деца као примери имају овакве људе - поручио је прим. др Поповић.
Само до десет часова у великој сали Културног центра шездесет грађана дало је крв што је био предзнак за велики одзив као и сваке године.
- Оно што нас посебно радује је да ни један једини даваоца крви до десет часова није био одбијен на прегледу што говори да су људи здрави. Има доста младих, као и оних који су се по први пут одазвали овој акцији - нагласио је Зоран Радукић.
До дванаест часова прикупљене су 104 јединице крви, док је одбијено само десет потенцијалних давалаца. Градска акција је и овога пута показала да су Шапчани великог, несебичног срца.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa