Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
КАРАВАН НАРОДНЕ МУЗИКЕ У ШТИТАРУ

АФИРМАЦИЈА ТРАДИЦИЈЕ

Домаћин још једног „Каравана народне музике“ прошле среде био је Штитар. Више стотина мештана овог, али и околних села, уживало је у традицоналној изворној српској народној музици, песми и играма
Уз подршку града Шапца, Иницијатива „Село-град“ наставља реализацију пројекта „Караван народне музике“. Након Змињака, Дреновца и Липолиста, и мештани Шитара имали су прилику да чују аутентичну народну музику. Осим мештана из села домаћина манифестације, концерту је присуствовао и велики број становника околних села. Овакви садржаји су ретки на сеоском подручју, а број посетилаца доказује да би требало да их буде више, рекао је Рајко Симић, председник Савета месне заједнице Штитар.
- Људи су одушевљени оваквим манифестацијама и желе слична окупљања и убудуће. Ово је добар начин да се друже и опусте, а млади упознају традиционалне српске вредност. Овакве ствари разгале душу, а посебан утисак на нас је оставила фолклорна секција младих из нашег места. Чини ми се да би сви требали да подржимо рад ових младих људи, јер се видело колико је њихова игра одушевила посетиоце. Концерти попут овог нам враћају осмех на лице, рекао је Симић.
Представници Иницијативе „Село-град“ веома су задовољни организацијом концерта у Штитару, као и бројем посетилаца, који је, према проценама, премашио шест стотина људи. Овакво интересеовање грађана за „Караван народне музике“ у потпуности потврђује оправданост овог пројекта.
- Трудимо се да живот града приближимо животу села, односно да културно-образовни садржаји буду што заступљенији у сеоским срединама. Ово је још један у низу концерата којима полако оживљавамо домове култура, што нам је и циљ. Локална самоуправа се залаже да се у свим месним заједницама што пре обнове домови културе, како би мештани села имали адекватно место окупљања, дружења и едукације. Организатори оваквих манифестација осмишљаваће програмске садржаје намењене потребама и жељама свих узраста сеоског становништва. Настављамо са „Караваном народне музике“ и у августу, а већ смо договорили три концерта до краја месеца, навела је Тања Радовановић, одборница у Скупштини града Шапца из Иницијативе „Село-град“.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa