Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ПОРЕСКА УПРАВА И ИНСПЕКЦИЈА РАДА ПОЈАЧАВАЈУ КОНТРОЛЕ

СУЗБИЈАЊЕ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ

Држава појачаним контролама покушава да обезбеди бољу наплату изворних прихода и осигура поштовање закона у области радног права
Пореска управа је за седам месеци ове године наплатила порезе и акцизе у износу од 427 милијарди динара, што је 1,4 одсто више од плана, а за 1,2 одсто више него у истом периоду прошле године. Наплата пореза на доходак била је 23,8 милијарди динара, два одсто више од плана, а пореза на добит предузећа 39 милијарди динара, што је 14,5 одсто мање од плана. Порез на додату вредност из увоза је наплаћен у износу од 176,9 милијарди динара, што је 4,7 одсто више од планираног, док је ПДВ у домаћој трговини наплаћен у износу 59 милијарди, 0,6 одсто више од планираног. По основу наплате акциза приход буџета за седам месеци ове године, планиран у износу од 124,3 милијарде, био је 128,2 милијарде динара. Пореска полиција је од јануара до краја јула поднела 973 кривичне пријаве, од чега је 438 против 659 учесника у сивој економији који су избегли плаћење пореза у вредности 2,6 милијарде динара и остварили противправну имовинску корист од 489,3 милиона динара. Порески инспектори су за седам месеци ове године обавили 5.935 контрола евидентирања промета преко фискалне касе и пријаве радника и утврдили неправилности у 1.724, односно 29,05 одсто контрола и донели 1.280 решења о привременој забрани делатности. Појачане контроле врши и инспекција рада, па је тако само на подручју Мачванског округа током првих шест месеци 2015. године поднето 239 захтева за покретање прекршајног поступка, при чему вредност изречених казни износи пет милиона динара.
- Обавили смо више од 1.900 инспекцијских надзора из области радних односа и безбедности и заштите на раду. Забрињава да се за првих шест месеци ово године догодило 10 тешких повреда на радном месту. Смртних повреда, на сву срећу, није било. Често нам се обраћају и радници, јер их послодавци не пријављују, а када их пријаве често се не држе одредби уговора, посебно у оним деловима који се односе на прописано радно време и послове које радник обавља. Контролама смо од јануара уочили скоро 300 прекршаја из ове области, односно толики број грађана није био пријављен приликом извршених инспекцијских надзора, наводи Данило Недељковић, начелник инспекције рада Мачванског округа.
Пореске управе Србије ће до почетка 2017. године бити значајно реогранизована, јер та служба тренутно нема довољно теренских инспектора, пре свега оних који су оспособљени да обављају унакрсну проверу имовине и прихода пореских обвезника.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa