Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ГРАДОНАЧЕЛНИК РАЗГОВАРАО СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

ПОСЛЕДИЦЕ СУШЕ КАТАСТРОФАЛНЕ

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић у понедељак је разговарао са пољопривредницима шабачког краја о горућим проблемима које их муче. Пољопривредници су истакли да ће због суше која је ове године погодила Србију њихови приноси износити око 30 процената. Постигнут је договор да Министарству пољопривреде и заштите животне средине упуте писмо у ком ће тражити да се надлежни изјасне шта планирају да предузму поводом настале ситуације.
Драган Станковић, пољопривредник из Змињака и одборник Иницијативе “Село ““ град“, истакао је да у овој причи нема места политиканству и да је ситуација катастрофална.
-Данас су се сви сложили да је ситуација катастрофална и да ћемо имати приносе до 30 одсто по хектару. Највеће штете су претрпели соја, кукуруз и уопште све културе које се убирају у јесен. Има доста парцела где пољопривредници неће имати шта да уберу, рекао је Станковић.
Сточари су такође истакли да су у тешком положају. Дане Јованић, узгајивач говеда из Богосавца, истакао је да ће пробати да задрже онај број стоке који имају, али да се о проширењу не може размишљати. Покушаће да бар нешто спасу са њива, прављењем силаже, али сматра да ће и то бити тешко сачувати услед великих врућина које се најављују и за наредни период.
Градоначелник је подсетио да је пројекат за наводњавање Мачве направљен још 2011. године, а тендер о извођачу радова расписан наредне године. Међутим, до реализације се још није стигло.
-Непријатно сам изненађен поступањем надлежног Министарства и Владе. Још 2012. године требала је да почне изградња црпних станица на потезу Мачве, чиме би се решио проблем наводњавања 24.000 хектара. То се није десило, а ми сваке године причамо или о поплавама или о сушама. Постављам питање, зашто три године не може да се уради систем за наводњавање на територији Мачве. Град Шабац је спреман да оног тренутка када Влада и Министарство ураде свој део посла омогући и помогне сваком пољопривреднику да вода дође до његове њиве, истакао је Зеленовић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa