Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ОБУКА РОНИЛАЦА

ЗА СВЕ ОД ОСАМ ДО СТООСАМ

Са почетком рада базена у Шапцу стекли су се услови да се у граду озбиљније развије и ронилачки спорт. Рониоци Спасилачког друштва Заслон већ су активни по овом питању, а уколико све буде текло по плану, септембар ће бити посебно занимљив нашим суграђанима. Група од тридесетак деце прошла је школицу Канцеларије за младе „Зарони са нама“.
-Децу смо осам часова упознавали са роњењем. Држали смо им теоријска предавања и часове на базену, који су им били много занимљивији. Били су одушевљени када су излазили из воде, а девојчице су биле храбрије од дечака, каже Марко Јовановић, инструктор роњења.
Тренутно, заједно са Владимиром Станојевићем, једном недељно обучавају заинтересоване за добијање међународних сертификата за роњење. Ови сертификати омогућавају изнајмљивање ронилачке опреме било где у свету и уједно су и неопходни за то.
-Обука траје десетак часова, али то је индивидуално, неко је савлада пре, неко касније. Траје, у принципу, све док полазник не постане безбедан по себе. Први део је теоријски, затим базенски, касније се иде на „Шљункару“. Организујемо и екскурзије, углавном по Србији, али смо били и у Грчкој и у плану је да идемо поново, наводи Јовановић.
Каже да се људи интересују, али да је главна препрека цена сертификата, која износи око 120 евра, за основни курс. Ипак, позива све заинтересоване да дођу на базен суботом од 19:30 и пробају. Доња граница је осам година, док горња не постоји. Једино ограничење може бити уколико се не прођу лекарски прегледи, у случају одређених проблема са срцем или дисањем. За проблеме са стресом, дијабетесом или циркулацијом, роњење је посебно здраво.
-Од септембра планирамо да организујемо школу роњења, коју ће моћи да похађају рекреативно сви који желе, без обзира да ли ће полагати за сертификат или не. Такође, организоваће и школу подводне фотографије, каже Марко Јовановић.
Спасилачко друштво Заслон тренутно има девет чланова, али раде на упису нових и оспособљавању за послове роњења и спасавања.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa