Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
Министарство одбране финансира пројекат Шабачких извиђача

И спремни и корисни

Одред извиђача „Вера Благојевић“ на Церу је, од 5. до 9. августа, реализовао четвородневни Табор у оквиру пројекта „Буди спреман, буди користан“, који финансира Министарство одбране. Циљ је оспособљавање чланова извиђачке организације за учешће у различитим ванредним ситуацијама у локалној заједници, првенствено у Регионалној јединици за деловање и спашавање у несрећама. Други циљ је корисно трошење слободног времена младих.
-Пројекат је осмишљен да се реализује кроз четири етапе; прва је била теоретска (реализована је на Летњиковцу), други део је подразумевао активности на води (у оквиру којих смо радили спашавање и трагање на води, и исхрану у природи поред воде). Трећи сегмент је управо ово што се дешава на Церу, а наши извиђачи савладаће вештине преживљавања, сналажења и оријентације у природи, а проћи ће и обуку пружања прве помоћи у природи. Четврти сегмент биће поново на Старом граду, где ће бити завршни део активности на води, уз показну вежбу о свему наученом за ова три месеца, колико траје пројекат ““ истиче координатор Пера Трајковић. Завршница ће бити 21. августа, у оквиру акције „Завеслај више“. Иначе, пројекат шабачких извиђача, „Буди спреман, буди користан“, Министарство одбране Републике Србије, међу 87, одабрало је као најбољи и финансира га. Представници Министарства шестог августа посетили су акцију, како би се на лицу места уверили у активности и ток реализације.
Табор на Церу посетила је и старешина Савеза извиђача Србије, Тања Јанковић. Није крила задовољство виђеним.
-Мени је част што сам дошла, стварно је лепа атмосфера, деца су насмејана, види се да уживају у активностима, а Савез ће, наравно, имати и користи од оваквог кампа; нама овакви кампови у ствари служе за јачање капацитета, за стварање нових вођа, који ће прихватити нову децу. Стиже нам и септембар, када је нама термин за упис нових чланова, и драго ми је што видим да ће Шабац имати добру основу за проширење чланства.“ На питање, констатацију, поготово на примеру Шапца, да је организација извиђача поново у експанзији, додаје: „Јесте, и томе се радујемо. У Шапцу се јако лепо ради, из једног одреда су произашла још два, сад чујем да ће и Поречани поново да оживе, да спремају и пловидбу, и заиста је све то на радост свих нас.“
Партнери на пројекту, Одреду извиђача „Вера Благојевић“, су и чланови Одреда извиђача „Цер“ из Мајура и волонтери шабачког Црвеног крста, а кроз програм обуке прошло је 60 учесника у две старосне категорије. Гости су представници Одреда извиђача „Гучево“ из Лознице, као и организација у покретању ““ из општина Владимирци, Коцељева и Богатић.
-Мислим да је шабачка организација сазрела и да је успешан партнер заједничког рада. Министарство одбране је и тражило да Црвени крст и Савез извиђача буду издвојени од свих некадашњих друштвених организација, и да буду носиоци активности деловања и спашавања у несрећама. И овом акцијом оспособљавамо се да увек можемо притећи у помоћ ““ поносно о шабачким извиђачима говори старешина Велимир Милошевић.

С.Љубић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa