Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ПРОСЛАВЉЕНА 209. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

У СЛАВУ БРАНИТЕЉА СРПСТВА

Промоцијом десетог броја „Читанке Мишарског боја“ у Шабачком позоришту прошле среде отворене „Мишарске свечаности“. Централна свечаност код споменика Карађорђу и мишарским јунацима одржана наредног дана уз помен, полагање венаца представника Министарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Градске управе града Шапца, Градског одбора СПС, Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар
Одневши 13. августа 1806. године победу у знаменитом Боју на Мишару безмерном храброшћу и патриотизмом, трајно су себе уткали у колективну свест нације до данашњих дана. И у данашњем, још једном сусрету са историјом, на овом светом месту најмање што можемо да кажемо у име данашње генерације је хвала Карађорђу и мишарским јунацима. Својом победом ударили су темеље васкрсу државе српске, поручено је прошлог четвртка са Мишара. После помена који је служило свештенство Шабачке епархије, извођења химне „Боже правде“ од стране Ирине Бродић, ученице Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, уследио је кратки уметнички програм. И овога пута у славу Мишара, Карађорђа и мишарских јунака одломак из драме „Небески крунски савет“ аутора Богдана Секендека извели су чланови Омладинског позоришта „Вожд“ Филип Рајковић и Душан Симић.
- Окренувши се будућности ми не заборављамо наше претке који су изгубили животе у устанцима са почетка 19. века. Дужност нам је и одговорност да негујемо сећање на њих. Њихова жртва је безмерна као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смеру велика. Зато догађаји попут овог треба да нас подсете шта значи родољубље, пожртвовање и идеали, као и да нас учврсте у уверењу да само сви уједињени пожртвованим заједничким радом, личним примером, понекад и одрицањем можемо стићи до заједничког циља који је у интересу свих нас. Највећу почаст овим јунацима ћемо одати тако што ћемо се и ми, као што су и они, борити за боље сутра наше државе и наших покољења - рекао је Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Подсећајући на значај овог боја прим. др Слободан Мирковић, прдседник Скупштине града, истакао је да град Шабац сваке године учествује у помену мишарским јунацима који су пре двеста девет година извојевали сјајну победу у Првом српском устанку.
- Наша је обавеза да се увек сећамо тих познатих и непознат, имених и безимених, јунака који су дали свој живот, који су учествовали овде и да успомену на њих преносимо на будућа покољења и да их обавежемо да наставе традицију поштовања и исказивања захвалности на овај дан и у будућности - додао је прим. др Слободан Мирковић.
Симболичним пуштањем у небо голубова Мила Станојевића из Лојаница, пријатеља и сарадника Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар, приведена је крају државна церемонија.
У наставку програма у Мишарској галерији отворена је изложба слика прошлогодишње Ликовне колоније Совљак уз поздравну реч академског сликара Драгише Марсенића, председника Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар.
- Ликовна колонија Мишар ове године концептуално и медијски је била врло профилисана. Искључиво смо се бавили скулптуром. Учествовало је пет вајара који су радили у три различита скулпторска медија - камену, металу и дрвету. Због њихове монументалности нисмо могли овде да их изложимо. Зато су ту радови осам сликара са прошлогодишње Ликовне колоније Совљак. Традиција дуга седамнаест година, темељи и баштини традицију мачванске сликарске школе, оснивача Милића Станковића и Миливоја Мартиновића. Све то је један врло значајан прилог у очувању нашег културног индентитета и оживљавања живота на селу, на неким периферним просторима - додао је Филип Ковачевић историчар уметности испред Културног центра који је био партнер у реализацији Мишарске колоније.
Певачка група „Мачвански јарани“ из Богатића извела је пар нумера и тако уприличила цео догађај.
Током вечери Омладинско позориште „Вожд“ Мишар у сарадњи са Независном драмском асоцијацијом „Весело мајмунче“ у препуној сали Дома културе на Мишару премијерно је извело представу „Путујуће позориште Шопаловић“ по тексту Љубомира Симовића, а у режији Душана Симића и Марка Рибића.
Као и претходних година није изостао ни Меморијални фудбалски турнир „Владан Симић Симче“ на фудбалском стадиону ФК „Карађорђе“ прошлог петка. „Мишарске свечаности“ затворене су у недељу на Летњој позорници Дома културе Мишар „Шабачким караваном народне музике“.
Мала енциклопедија мишарских догађаја
Извођењем песме Крстивоја Илића, незваничном химном Мишара и његових јунака, Добрило Аранитовић, главни и одговорни уредник „Читанке Мишарског боја“, отворио је у предвечерје обележавања 209. годишњице Боја на Мишару представљање десетог броја овог изузетног часописа којег је проф. др Алојз Ујес назвао „мала енциклопедија мишарских догађаја и града Шапца“.
- Ова читанка се појављује у тренутку када и даље, после 209 година, водимо исту велику и непрекинуту битку за опстанак, за свој културни и људски индентитет, за своје ћириличко писмо, веру православну и за своју слободу. У њој се налази значајан научни рад, бројни ликовни прилози, примарна документација о догађајима и људима која до сада није била позната, дела уметника, песника, сликара, музичара и других чија је главна тематика битка за слободу човека, од Боја на Мишару па до сутрашњег дана. Посебно значајни прилози из историје овога краја, Србије и српског народа у целини - рекао је Ујез, проф. београдског Факултета драмских уметности у пензији.
Обрађујући тематске области од Боја на Мишару до Боја на Дубљу двадесет три аутора дало је четрдесет пет текстова.
- Мишар је, како је рекао наш песник Крста, „није само поље равно, ретких птица полазиште, Мишар је време што је давно прешло у гусле и глас иште“. Ми смо се одазвали том позиву и гласа и гусала и већ десет година истрајавамо и боримо се да забележимо текстове, документе, историјске догађаје, који досад нису забележени - истакао је академски сликар Драгиша Марсенић, ликовни уредник.
По Цицерону историја је сведок времена, светлост истине, живот успомене, учитељица живота, весник давнине тако да је по писцу Николи Девури „Читанка“ својеврсни уџбеник препун чињеница.
- Овај број „Читанке Мишарског боја“ пребогат је за ову врсту публикације. У њој је обухваћено време од два столећа - као да се хтело све наш победе и поразе ставити у једну историјску секунду, да би све на једном месту нашао читалац, као на каквом имагинарном „шведском“ столу да бира шта му је воља. Када се прочита цела „Читанка“, и то пажљиво и на тенане, и устанете и одморите очи, онда се чини да сте устали иза трпезе зване „агапе“ - додао је Девура.
Одломке из „Читанке“ читали су Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта, и Душан Симић, студент Факултета драмских уметности, одсек глуме, у Бијељини и глумац Омладинског позоришта „Вожд“.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa