Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
Обележена 101. годишњица церске битке

ИМЕ ПРОШЛОСТИ

Државном церемонијом уз војне почасти прошле среде је на Спомен комплексу „Церски јунаци“ на Текеришу обележена 101. годишњица Церске битке. Венце српским јунацима који су 1914. године извојевали једну од највећих победа у Првом светском рату положили су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, представници Министарства одбране и Војске Србије, заменик градоначелника Шапца Немања Пајић, представници града Лознице и општине Крупањ, као и бројних удружења.
- Присуством у званичном државном протоколу обележавања 101. годишњице Церске битке, желим да у име Града Шапца изразим поштовање херојству и жртви церских јунака. На почетку другог века од њиховог подвига важно је неговати сећање на њих, јер Цер није само име планине у близини Шапца, него и име којим изражавамо свој однос према прошлости, историји и свом народу. Велика је истина тврдња да су „почетком двадесетог века малом Србијом корачали велики људи“. У спомен на њих данас смо овде - да изразимо поштовање и захвалност. Шабац - град херој и град жртва у Великом рату, посебно мора да негује сећање и ода поштовање церским јунацима, па сам поносан што то можемо урадити и на овај начин, али, сасвим сигурно, Цер у нашој свести не сме постојати само у време великих јубилеја и само у августу, када се обележава годишњица велике битке и сјајне победе српске војске, рекао је заменик градоначелника Шапца Немања Пајић.
У Церској бици, која се одиграла током августа 1914. године, српска војска извојевала је прву своју и савезничку победу у Првом светском рату. Та битка, представља блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције и једну од најзначајнијих и највећих победа српске војске у Првом светском рату. Припадници српске војске, предвођени генералом Степом Степановићем, пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма, а због изузетних заслуга у руковођењу и командовању, Степа Степановић је унапређен у чин војводе.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa