Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
ИЗВИЂАЧИ

ОСМА САВСКА РЕГАТА “ЗАВЕСЛАЈ ВИШЕ“

Савска регата постаје традиција. 150 учесника из десет градова и четири државе ““ Србије, БиХ, Македоније и РС. Киша утицала на масовност акције. Упоредо одржана извиђачка такмичења и рибарски котлић. Мештани Прова били веома добри домаћини. Обављено братимљење између Шабачке регате “Завеслај више“ и Вардарске регате “Гемидзии“ из Велеса у Македонији. Акцију успешно организовали и водили старешина Миодраг Рељић, начелник Иван Петровић и десет чланова одреда
Шабац је на далеко познат по пливачком маратону, скоро 50 година. Од пре осам година, од 2008. познат је и по извиђачкој савској регати “Завеслај више“, коју организује шабачки извиђачки одред поречана “Савски чивијаши“.
И ова регата поприма међународни карактер јер на њој учествују поречани из Македоније, БиХ, Републике Српске и Србије.
Велики труд у припреми и организацији регате мало је омело лоше време, па је изостао већи број учесника, који су иначе били пријављени. Но. без обзира на лоше временске прилике извиђачко расположење и дружење нису ни овога пута изостали.
На осму регату у Шабац дошли су стари пријатељи из Лознице, Београда, Темерина, Крагујевца, Беле Цркве, извиђачки одред “Дмитар Влахов“ из Велеса ““ Македонија, Тешња из БиХ, Бијељине из РС, Бијелог Поља и Шапца.
Акција је на Старом граду трајала два дана уз присуство бројних грађана. Првог дана извођене су чисто извиђачке дисциплине, а другог дана 63 разна пловила и бродића кренули су низводно до крајњег одредишта, до Прова, 28 километара.
Пред старт регате обављен је свечани чин, који се иначе ретко догађа, братимљење између Шабачке регате “Завеслај више“ и Вардарске регате “Гемидзии“ из Велеса. Том приликом су потписане и измењане повеље о братимљењу. У име шабачких извиђача Повељу је примио Веља Милошевић, старешина Градског савеза извиђача, а у име “Гемидзии“ старешина Себо Шакиров.
Регату у Шапцу пратили су и бројни ветерани и давали подршку млађим члановима. Мештани Прова, по изјави извиђача, били су веома добри домаћини па су се тако више од два часа дружили на десној обали Саве у Прову.
И овога пута извиђачи су за организацију и спровођење регате имали велику помоћ и подршку бројних шабачких привредника. Хвала им, кажу извиђачи.
Покровитељи регате били су град Шабац и општина Владимирци.
Да се за регату на далеко чује и памти бројни медији су у томе много помогли. Међу њима били су Радио Владимирци, ТВ АС, и као пријатељи регате ТВ Шабац, Радио Шабац, “Глас Подриња“ и РТС, и њима су извиђачи захвални.
Традиционално посавотамнавско гостопримство опет је демонстрирано на јубиларној регати Шабац-Прово. Иако време није ишло на руку посетиоцима и учесницима било је свечано и дружило се, то је неписано правило овог краја додаје председник општине Владимирци Милорад Милинковић.
- Ми смо намерни да сваку прилику која нам се укаже искористимо и промовишемо општину, наше људе и све квалитете и особености које имамо. Ту мислим на лепоте побрђа и потенцијале које можемо искористити итекако. Попут и ове регате коју са пријатељима из Шапца негујемо и надам се на многаја љета, уз осмех наде у боље и туристичке дане, каже председник Милинковић.
Регата је била уживање за оне који воле Саву и све што собом носи те добру храну и дружење изнад свега или како рекоше, завеслај више на владимирачки начин.
С.К.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa