Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ

КОЦЕЉЕВА ЈЕ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ

У последњих неколико месеци у општини Коцељева граде се мостови, уређују речна корита, асфалтирају улице и путеви...
Општина Коцељева је у протеклом периоду једно велико градилиште. Тренутно се у Доњем Црниљеву уређује део речног корита. У овом насељу биће урађен и део проширења Тамнаве у виду прављења преграде. У овом месту завршава се и колектор фекалне канализације. Остали су неки детаљи и чека се технички пријем зграде како би колектор био у функцији. У Каменици се очекује да ће ове године бити урађене две преграде на рекама другог реда, Змајевцу и Козарици. Ради се на чишћењу река, на чишћењу делова реке Тамнаве и уређењу саме обале. Тренутно су у завршној фази радови у Коцељеви на уређењу корита реке између два моста. Ове године завршен је и пуштен у саобраћај мост на магистралном путу М21 на обилазници око Коцељеве који је срушен током поплава. У току је завршетак изградње два моста, у Дружетићу на реци Уб и на Тамнави у Љутицама. Очекујемо да ћемо ове године кренути у изградњу још три моста. Један је на реци Расници код базена. Тачније, реч је о реконструкцији већ постојећег. Затим, ту је и мост Баталаге-Зукве на реци Тамнави који је срушен током мајских поплава прошле године, а највероватније ће се радити и мост на Лукића потоку. Очекујемо и реконструкцију моста у Коцељеви код фабрике Раух који је поднео сав терет вишемесечног измењеног режима транзитног саобраћаја. Надамо се да ћемо то успети да урадимо у овој грађевинској сезони. Такође верујемо да ће у току јесени бити асфалтиране улице које су биле транзитне након урушавања моста на обилазници и које су због високе фреквенције теретног саобраћаја у значајној мери претрпеле оштећења. У плану нам је да реконструишемо улице Миће Станојловића, Карађорђеву и Немањину. У току су радови на асфалтирању три улице, дела 23. септембра, Дише Атића и Југ Богданове. Тиме ће у Новом насељу бити све комплетно урађено, почев од канализационе мреже и кишне канализације, преко тротоара и асфалтираног коловоза до преостале пратеће инфраструктуре. Окончан је и тендер за изградњу саобраћајнице у дужини од око 1 км у индустријској зони. Можемо рећи да смо у прилици да инвеститорима понудимо индустријску зону ништа мање атрактивну у односу на оне у већим градовима.
У току ове године забележена су и значајна улагања у атарске путеве. Да ли ће бити нових улагања?
- Ове године урадили смо четири нова атарска пута а у плану нам је да до краја године урадимо још толико у сарадњи са Министарством пољопривреде. Почетак радова очекујемо крајем овог или почетком наредног месеца. Реч је о путевима у Баталагама, Доњем Црниљеву, Љутицама и Брдарици. Свакако ћемо покушати да нађемо још средстава да урадимо још нешто на уличном систему Коцељеве. У сваком случају, све инвестиције које се раде у нашој општини реализују се захваљујући великој помоћи Владе Републике Србије, огромном залагању народног посланика Верољуба Матића и његовој доброј спони са надлежним министарствима и осталим републичким органима.
Најавили сте пре неколико месеци изградњу пешачког моста у Коцељеви преко Тамнаве. Када можемо очекивати реализацију овог пројекта?
- Овај мост ће бити завршен током јесени. Очекујемо најкасније до половине октобра.
Према недавно објављеним статистичким подацима коцељевачка општина је лидер на табели Мачванског округа што се тиче висине просечних личних доходака. Шта је кључ успеха?
- Кључ успеха је привреда. Постојећа привреда добро функционише. Можда није велика али она која постоји добро функционише и ради се углавном о извозно орјентисаној привреди. Из ове општине се извози два а увози један динар.
Становници ове општине, посебно они који се налазе на евиденцији незапослених, са нестрпљењем ишчекују изградњу нових фабрика и отварање радних места. Колико њих ће до краја године добити посао?
- Италијанска фабрика обуће, која је купила земљиште у индустријској зони, кренула је с изградњом погона површине четири хиљаде квадратних метара и према речима инвеститора у плану је да до краја године у првој фази буде анимирано, обучено и запослено око 180 радника. У наредним фазама планира проширење капацитета и додатна радна места. Надамо се да ће и фабрика пиротехнике, која је у завршним радовима, до краја године почети пуну производњу. Они су већ започели запошљавање појединих радника који су им тренутно неопходни. Када све буде завршено верујемо да ће заједно ова два инвеститора понудити посао за више од 300 људи.
Руководство ове општине у свакој прилици истиче значајна улагања у водо и електро мрежу. Да ли ће се и у наредном периоду радити на побољшању инфраструктуре?
- Наша општина наставља са политиком која је до сада вођена а то је да се направи добра база, да се комплетна инфраструктура у потпуности обезбеди. Пут, струја, вода, канализација...сва ова инфраструктура је неопходна за функционисање привредних делатности као и самих грађана. То је заправо предуслов за развој привреде. Што се тиче конкретно струје и воде, веома много је урађено у протеклом периоду али и даље се ради, поготово у области водоснабдевања. Иде се у проширење капацитета, односно тражење нових изворишта. Постојећа су се веома добро показала у овом летњем сушном периоду. Нисмо имали никаквих већих проблема, искакања, рестрикција. Ми смо једна од ретких општина у Србији која није имала искључења ни плана искључења воде ни у једном делу своје територије, ни у једном насељу. Веома се улаже у изворишта, тражење нових, контролисање постојећих, у контролу саме мреже. Све то је предуслов за здрав развој једне средине. Што се тиче електро мреже почетком ове године урађен је стоти јубиларни трафо. После тога урађено је још четири, преко 104 км нисконапонске мреже је реконструисано, урађено је између 3,5-4 км високонапонске мреже. У области комуникација почели су да се изводе и радови за постављање оптичког кабла од Каменице до Доњег Црниљева.
Недавно је поново актуелизован проблем депоније која је већ деценијама у санацији и која становништву у непосредном окружењу отежава свакодневни живот. Назире ли се решење овог вишедеценијског проблема?
- То заиста јесте вишедеценијски проблем и није симптоматичан само за нашу општину. Ми, у сарадњи са Владом Холандије која је одредила свог представника, радимо на реализацији пројекта изградње трансфер станице и санацији депоније. Негде до половине октобра месеца реално је да ће се ући у почетак реализације пројекта. Обавезали су се да ће изградња трансфер станице бити завршена до августа месеца наредне године. Локацијска дозвола је завршена, добијање грађевинске је у току. Реч је о инвестицији од пар стотина хиљада евра коју наша општина сама не би имала никакве шансе да реализује. Планирано је да се постепено иде у санацију постојеће депоније. У првој фази, када се уради трансфер станица која ће подразумевати класирање отпада, биће урађен зелени појас око депоније, постепено ће тећи санација постојеће и рекултивација терена. То није посао који може да се заврши преко ноћи. То је процес који ће трајати. Свака друга прича је нереална.
Прерада воћа и поврћа и производња зимнице постали су важан сегмент за коцељевачку привреду. Сви производи произведени у индивидуалним радионицама биће пласирани на још једном Фестивалу зимнице у Коцељеви.
- Фестивал се традиционално одржава последњег викенда у септембру. Ове године то ће бити 25. и 26. септембар, петак и субота. То је привредно-културно-туристичка манифестација која окупља велики број излагача и посетилаца. Фестивал је направљен баш из разлога да се производи превасходно из индивидуалног сектора пласирају купцима. Надамо се да ће, као и сваке претходне, и ове године бити оборен рекорд по броју гостију. Већ сада нам се јавио велики број излагача из целе Србије а традиционално велико интересовање влада за пријаву екипа за такмичење у припремању ловачког гулаша. Ту су и други садржаји. За сада све указује и на добру понуду и на добар провод што је, верујем, разлог за све наше суседе да тих дана буду гости наше општине и да уживају на Фестивалу зимнице.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa