Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
ДЕФИЦИТ СРПСКОГ БУЏЕТА У ЈУЛУ 34,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

БОЉЕ НЕГО ПЛАНИРАНО

Дефицит буџета Србије на крају јула износио је 24,2 милијарде динара, а заједно са расходима за пројектне зајмове 34,6 милијарди динара, саопштило је Министарство финансија.
У јулу су приходи републичког буџета били 85,2 милијарди, а расходи 83 милијарде, тако да је суфицит износио 2,2 милијарде динара.
Порески приходи у јулу износили су 76,6 милијарди динара. Наплата пореза на додату вредност (ПДВ) била је 39,6 милијарди динара, што је месечни рекорд у 2015. години, а од акциза је наплаћено 24,7 милијарди динара.
Непорески приходи износили су 8,4 милијарде, а донације 200 милиона динара.
Расходи буџета, како је саопштено, били су мањи него у јуну углавном због мањег износа за отплату камата. Разлика је делимично ублажена повећањем расхода за социјалну заштиту, због исплате отпремнина радницима предузећа у реструктурирању, већим капиталним издацима и већим издацима по основу гаранција.
Трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (Фонд ПИО, РФЗО, НСЗ и фонд СОВО) износили су 18,7 милијарди динара, а највећи део се односи на дотације за исплату пензија - 16,6 милијарди динара. На исплату плата запосленима утрошено је 18,7 милијарди динара.
На нивоу опште државе буџетски дефицит за седам месеци ове године износио је 39,4 милијарди динара, а само у јулу четири милијарде динара.
„Бољи резултат од планираног са приходне стране у највећој мери последица је високе уплате дивиденди и добити јавних предузећа у износу од око 27 милијарди динара. Боља од очекиване је и наплата пореских прихода, пре свега ПДВ, акциза на дуванске производе и деривате нафте и доприноса. Са расходне стране највећи ефекат је имало слабо извршење капиталних издатака, као и отпремнина за раднике предузећа у реструктурирању“, навело је Министарство финансија.
(Бета)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa