Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
УРЕЂЕЊЕ НАСЕЉА ЈЕВРЕМОВАЦ

ПОВРАТАК ВОЈВОДЕ

План генералне регулације Јевремовца, поред осталог, предвиђа и Спомен-обележје скрајнутом из сећања војводи Петру Бојовићу. Затомљен податак о стрељању 56 рањеника у Јевремовцу на почетку Церске операције. Храм у спомен?
У овом броју “Гласа Подриња“, Градска управа ставља на увид План генералне регулације “Јевремовац“, који је почео да се ради протекле године. Поред унутрашње трансформације, која подразумева очување идентитета и негу специфичности које овај простор има, план предвиђа и стварање услова за стамбену изградњу, као одговор на нове потребе становника.
- Поред стамбене неопходна је и одговарајућа спољна изградња за секторе за које је оцењено да ће имати изражену потребу за новим локацијама. То је реконструкција и изградња нових објеката образовања и културе, зона спорта и рекреације, систем јавног зеленила и одговарајућа комунална инфраструктура која све то прати. Једна од занимљивости је бициклистичка стаза до Цера, што је пројекат на дуже стазе, која би укључила и ово насеље, каже архитекта Александра Саватић, из ЈУП „План“ и додаје да је у Јевремовцу потребно поставити Спомен обележје војводи Петру Бојовићу.
Нашу пажњу је побудило војводино име, које је познато историчарима, али је скрајнуто из колективног сећања.
Петар Бојовић (16.08.1858. ““ 19.01.1945.) је скоро читав свој животни век провео ратујући за отаџбину. По завршетку српско-турских ратова током којих је био у штабу Врховне команде, постао је водник батерије у Београду. Након српско-бугарског рата био је водник коњице, а затим је положио испит и добио чин капетана. Истовремено је постављен за вршиоца дужности начелника Штаба Моравске дивизије у Нишу, на којој је остао пет година. У Првом балканском рату, Бојовић је био начелник Штаба Прве армије од октобра 1912. године. Истакао се током Кумановске и Битољске битке, после којих је добио чин генерала. По окончању Првог балканског рата, на његов предлог, а уз подршку војводе Путника, склопљен је савез са Грчком, као противтежа опасности која је тада долазила од Бугарске. У Другом балканском рату био је начелник Штаба Прве армије која је однела победу у бици на Брегалници, а после рата командант трупа Нових области на Косову и Македонији. У Првом светском рату је био командант Прве армије.
- Петар Бојовић је учествовао у Церској операцији, која је почела 12,. а завршена 24. августа. У току завршних борби за ослобођење Шапца, генерал, комадант Прве армије, рањен је у Јевремовцу, пушчаним метком у зглоб леве ноге, што значи да је био у првом стрељачком строју, а што није својствено високим официрима. Он је то хтео да прикрије, припретио је свом ађутанту да не сме ником да прича да је генерал рањен. Међутим, рана се дала на зло. С обзиром да више није могао да води Прву армију, Врховна команда је за команданта одредила генерала Живојина Мишића, који је био познат по свом офанзивном духу и који је извојевао велику победу у Колубарској бици. Што се тиче војводе, он је излечен и једно време је био начелник Генералштаба на Солунском фронту. Водио је Прву армију тако да је нашу пешадију тешко могла да стигне и француска коњица. Имао је значајну улогу и у ослобађању земље 1918. године. Његове јединице су ослободиле Београд, каже за „Глас Подриња“ иторичар Богдан Секендек, који је указао на још један за историју нашег краја значајан а мало коме познат податак - Када су први пут ушли у Шабац, на почетку Церске операције, Аустроугари су испод Јевремовачке косе, на имању апотекара Гашића, убили су 56 српских непокретних рањеника.
Убијање рањеника представља највећи злочин у историји ратова. Налазимо да је подизање Спомен цркве у Јевремовцу нешто о чему би требало размислити.
М. Филиповић

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa