Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице, један је од 12 највећих хришћанских празника. Спомен је на пресељење Мајке Божје из овог у вечни живот. Овим празником се завршава пост који траје 14 дана
Предање каже да је Богородица поживела дуго после Вазнесења Сина свога, а као сведок многих чудесних догађаја којима је сведочила, наставила је Његову мисију. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу, помагала је Светим апостолима у ширењу Божје речи. Највише времена је проводила у молитви на Јелеонској гори, молећи Бога да је што пре узме себи. Једног дана, јавио јој се архангел Гаврило и благовестио да ће се кроз три дана вратити у Небески дом. Опростивши се са Светим апостолима, предала је дух свој Богу. Ковчег са њеним светим моштима, уз пратњу многих хришћана пренели су у Гетсимански врт, у гробницу светих Јоакима и Ане, родитеља Пресвете Мајке.
На иконама, овај празник се обично представља тако што се иконопише постеља на којој лежи Богородица са прекрштеним рукама на грудима. Са обе стране налазе се свећњаци са упаљеним свећама. Уз ноге Богородице је Свети Петар, уз главу су Свети апостол Павле и Јован, а остали апостоли су уз одар. Присутни су и велики хришћански писци - Свети Дионисије Ареопагит, Иротеј и Тимотеј који држе Јеванђеље. Изнад Богородице је Христос, кога окружују Га анђели.
Обележавање Успења Пресвете Богородице, које је установљено по жељи цара Маврикија 528. године, слави се увек 28. августа.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa