Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ У ОБРАЗОВАЊУ

ПРЕРАСПОРЕЂИВАЊЕ А НЕ ОТКАЗИ

На списку технолошких вишкова које је објавило Министарство просвете, налази се 35 запослених у образовању на подручју града Шапца
Одредбама колективног уговора у просвети предвиђено је да директори школа сваке године достављају Министарству просвете списак запослених за чијим је радом, делимично или потпуно, престала потреба. Ове године Министарство просвете је објавило те податке, што је довело до недоумица око тога да ли су то спискови за отказ или нешто друго. Директори тврде да је ово уобичајена ствар, која се до сада решавала на састанцима актива директора, те да запослени немају разлога за бригу.
- Објављивање спискова на сајту Министарства просвете не представља разлог за бригу. Ти подаци само презентују тренутно стање о броју запослених који немају пун фонд часова. Према досадашњем искуству, нико од људи чији су се подаци нашли на списку неће остати без посла, већ ће део норме надокнадити тако што ће радити у другим школама, где има места. То је пракса која се спроводи годинама уназад. Министарство је ове податке објавило 15. августа, а ми смо од тада, урадили доста и осигурали да сви професори са подручја Шапца наставе са радом, каже директор Техничке школе Чедомир Смиљанић.
Према доступним подацима, у основним школама на подручју Шапца 19 наставника је евидентирано као технолошки вишак, највише у ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ у Прњавору, њих шесторо. Најчешће, ради се о професорима страног језика који немају пун фонд часова. У средњим школама достављени су подаци за 13 професора, шест у Медицинској, пет у Техничкој, и по један у Пољоприведној и Хемијско текстилној школи. Међу њима, највише је професора грађанског васпитања. У средњим школама подаци за троје запослених у ненаставном особљу достављени су ресорном министарству, док у основним школама у овој категорији нема вишка запослених.
М.Максимовић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa