Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
У ВИЛИ „АЛБЕДО“ У ВАРНИ ОДРЖАНА ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

НЕ ОДУСТАТИ

Протеклог понедељка у дворишту Виле „Албедо“ у Варни све је било у знаку жена из Шапца које су захваљујући своме таленту, вољи и ентузијазму кренуле у свет приватног предузетништва. Нешто више о томе како напредовати у бизнису и на који начин опстати што дуже у овим водама имале су прилику да чују на едукативној радионици „Жене у агробизнису“ коју је организовало Удружење новинара за пољопривреду „Агропрес“.
- Женама је теже. Имају доста обавеза у кући поред рада али све се може кад се хоће - изјавила је Гордана Лазаревић, док је председница Градске организације инвалида рада Шабац Мирослава Савковић изразила наду да ће путеви бити отворени за све предузетнице па тако и ткаље њихове организације
Бавећи се производњом традиционалних предмета из народне радиности годинама уназад жене Ткачке радионице „Стари занати“ Градске организације инвалида рада Шабац вредно раде стварајући уникатне предмете који би се могли наћи и на иностраном тржишту. Исто то би се могло рећи и за чланице новоформираног Удружења „Креативна индустрија“ Шабац, односно „КИША“.
- Стил који негују жене из Градске организације инвалида рада, Ткачке радионице „Стари занати“, као и употреба различитих стваралачких техника дама из „Креативне индустрије Шабац - Киша“, одлично је средство за излазак из безимености, што су ове веште уметнице и показале. Док су неке из кофера прошлости извадиле мотиве, боје, оживеле нашу традиционалну културну баштину, друге су савременим техникама испуниле своју улогу уметница домаће радиности. Све скупа имале су прилику да науче и нешто ново: како да на најбољи начин презентују и продају своје рукотворине. Њихово компоновање нових естетских вредности искри из сваке рукотворине - рекла је етнолог Сузана Лазаревић.
Бавећи се скоро пуну деценију сеоским туризмом домаћин скупа Милојка Мица Ковачевић, власница Виле „Албедо“, поручила је свим учесницама да не треба одустати.
- Ушла сам у овај посао а да ништа нисам знала о томе. Треба бити упоран, истрајан, са доста позитивне енергије, воље, ентузијазма. То је нешто на чему почива вероватно и сваки посао. Проблема има мали милион али просто не можете само да гледате у проблеме, покушавате да их прескочите, решавате у ходу и да само верујете да ће бити боље. Ја сам постигла неке резултате и задовољна сам са тим што сам постигла.
Подршку скупу дали су и представници Компаније „Дунав осигурање“ који су истакли значај осигурања у сваком, а посебно у агробизнису.
- Морам да кажем да још увек доминирају мушкарци као носиоци пољопривредних газдинстава али ово је данас добра прилика да и жене као предузетнице анимирамо како би постале носиоци пољопривредних домаћинстава - рекао је Предраг Станишић, директор Главне филијале Шабац која је овом приликом из богате понуде за осигуранике у Мачванском округу издвојила осигурање усева, плодова, стоке и имовине.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa