Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
ПОЧЕЛА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЈОШ ЈЕДНОГ ПРОЈЕКТА „КАРИТАСА“

НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ТРЕТМАН КОРИСНИКА

Дневни боравак за особе са менталним и интелектуалним сметњама „Света Софија“ почео је са радом ове недеље
Реализација пилот пројекта „Дневни боравак за особе са менталним и интелектуалним сметњама“ почела је у Шапцу. Свечано отварање објекта организовано је прошлог понедељка у просторијама установе у улици Зеке Буљубаше. Циљеви програма подразумевају унапређење здравственог система у Србији, односно другачији приступ од до сада доминантног болничког лечења. Овај модел се већ примењује у многим земљама Европске уније, те ће корисницима у Шапцу на располагању бити услуге које се пружају по стандардима најразвијенијих земаља. Овај програм део је ширег пројекта „Отворени загрљај“, који финансира Европска унија, а спроводе Министарство здравља и Министарство за рад и запошљавање. Подршку пројекту пружају и град Шабац, Центар за социјални рад и шабачка Општа болница.

- Поносни смо на чињеницу да је ово прва установа оваквог типа у Србији. Циљ Дневног боравка је да се квалитет живота људима са менталним и интелектуалним тешкоћама унапреди. На примерима из Италије и Аустрије видели смо да је то могуће. Искуство показује да услеге које ће бити на располагању корисницима у Дневном боравку, уз редован медицински приступ лечења у болници, доприносе њиховом бољем стању и доприносу заједници, навео је Мирољуб Николић, директор „Каритас Шабац“.
Отварању Дневног боравка „Света Софија“ присуствовали су и представници делагације Европске уније у Србији, пошто је значајан део средстава за реализацију овог програма обезбеђен кроз ИПА фондове Европске уније.
- Наставићемо сарадњу са два министарства која су подржала овај пројекат, као и са локалним самоуправама које буду желеле да се на њиховим територијама отворе слични објекти. Искуство града Шапца и свих учесника у реализацији овог програма је више него драгоцено, рекла је Ана Миленић из делегације ЕУ у Србији.
Град је обезбедио локацију за изградњу објекта, и обезбедио неопходне дозволе. План града је да и у наредном периоду шири корпус социјалних услуга, по чему је већ међу најуспешнијим у Србији, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приликом отварања Дневног боравка за особе са менталним и интелектуалним сметњама.
- Град Шабац има развијену палету социјалних услуга, и у овом тешком времену у нашем граду нико не сме и неће бити заборављен. Шабац је отворен град и трудимо се да, поред постојећих 15 програма, развијамо и нове социјалне услуге. Центар за социјални рад ће подржати сваку приватну иницијативу за проширење социјалних услуга. Чињеница да услугу пружа невладина организација, шабачки огранак „Каритаса“, показује да имамо спремне и способне приватне иницијативе, односно невладине организације, које могу квалитетно да пружају социјалне услуге. Важно је и то да у овој области многи могу да нађу запослење, истакао је Зеленовић.
Да је Шабац одмакао у пружању социјалних услуга у односу на друге градове и општине истакао је и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања др Ненад Иванишевић.
- Ово је одличан пример како могу да сарађују држава, градови и хуманитарне организације. Корисници би требало да буду што дуже у кућама, да се развијају услуге у заједници, дневни центри и дневни боравци, и да се на тај начин створе хуманији услови за особе са менталним сметњама. Овакве установе треба развијати, ово је одличан пример да град Шабац из свог буџета издваја значајна финансијска средства за социјалне услуге. То јесте синергија коју ми хоћемо да постигнемо заједно са локалним самоуправама, а на томе ћемо инсистирати приликом доношења новог закона. Потребно је поспешити развој нових услуга на локалном нивоу, али и финансијски помагати локалне самоуправе које су проактивне и које желе да развијају своје услуге, попут града Шапца, истакао је др Иванишевић.
Велику подршку у реализацији пројекта пружа и Служба психијатрије шабачке Опште болнице. Њени представници истичу да је корист од овог пројекта вишеструка за кориснике, те да подразумева индивидуалне, хумане, медицинске, социјалне, па чак и економске аспекте.
- Овај пројекат подразумева наставак психо-социјалне помоћи особама са менталним сметњама. Да би се човек лечио исправно, и довео у стање функционалности, неопходно му је не само болничко лечење, већ и индивидуални план социјалне интеграције. Уколико се човек укључи у друштво у већој мери, или постане радно активан, његово стање ће свакако бити боље, навео је др Борис Јовановић, психијатар Опште болнице Шабац.
Корисници Дневног боравка за особе са менталним и интелектуалним сметњама имаће стручну подршку тима запослених, који је и осмислио активности прилагођење њиховом стању.
- Тим запослених чине стручни радник, медицинска сестра и неговатељица. Они ће сваког дана бити у контакту са корисницима. Пружаће им подршку како у Дневном боравку тако и ван установе. Капацитет установе је 35 корисника, навела је дефектолог Сања Гератовић.
Отварању објекта присуствовали су представници Римокатоличке и Српске православне цркве, као и представници Исламске заједнице.
Учесници у пројекту надају се да ће овај револуционарни корак за психијатрију допринети томе да Шабац постане пример добре праксе и за остале градове у Србији.


М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa