Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ГРАДА ШАПЦА ПОМАЖЕ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА

МЕРЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ

Само на подручју града Шапца омогућено бесплатно вештачко осемењавање крава и крмача. Посебно значајан пројекат помоћи пчеларима почетницима. ““Захваљујући дубинским бунарима дошло до значајног повећања воћарске производње у Поцерини, наводи директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар
Дирекција за пољопривреду града Шапца ове године је на располагању имала дупло већи буџет него прошле. Да би то оправдали, направљено је 11 пројеката чији је циљ да унапреде производњу и помогну пољопривредним произвођачима. Директор Дирекције, Владимир Шпегар истиче да је тако само на подручју Шапца омогућено бесплатно вештачко осемењавање и крава и крмача. Субвенције за говеда су стара мера, док су за свиње уведене ове године.
-Још од раније се по отељеном телету исплаћује по 2.000 динара, што практично износи цену вештачког осемењавања. Тиме омогућавамо људима да дођу до бољег расног састава говеда. На овом подручју постоји традиција у узгоју свиња. Имамо доста малих домаћинстава која нису у могућности да имају велики број грла, али желим да им омогућимо да она бар буду квалитетна. Касније ће и цена таквим прасадима и товљеницима бити већа. Један од разлога што смо се одлучили на ову меру је и тај што је у последње време све израженије да одређени број пољопривредника гаји само нерастове који иду по селима и тако шире заразне болести, наводи Владимир Шпегар.
Бесплатно вештачко осемењавање свиња ће вршити „Ветеринарска станица“ Шабац, Ветеринарска станица „Мачва вет“ из Штитара и „Евро лек“ Шабац, који су као конзорцијум победили на тендеру. За ту намену биће издвојено 12 милиона динара.
Према Шпегаровим речима, сточарска производња је у последње три године десеткована и то захваљујући сталним варијацијама у цени, како хране, тако и грла и млека. Истиче да се град труди да помогне колико може.
Са великим проблемима сусрели су се мали произвођачи млека, јер готово нико више неће да откупљује мање од 20 литара дневно. Такође, ни цене нису задовољавајуће, па нема зараде због чега се смањује производња.
-Врло брзо ћемо постати зависни од увоза млека и млечних производа. Апеловали смо на Министарство пољопривреде да предузму неке мере. Након тога, одређене ствари су учињене, али нисмо још задовољни. Производња у сточарству се мора квалитетно заштитити, каже Шпегар.
Посебно је значајан пројекат помоћи пчеларима почетницима који је почео пре неколико месеци. Интересовање је било огромно. Пријавило се више од 260 оних који су желели да добију пет кошница са ројевима од Дирекције и тако започну своју производњу. Након анкетирања, обуке и теста, овај број је, због ограничених средстава смањен на 39. Водило се рачуна и о родној заступљености, па је од овог броја осам жена. Пет кошница је добио и Каритас, који их је наменио особама са посебним потребама.
-Уколико у наредне три године утроструче производњу моћи ће да задрже кошнице, у супротном мораће да их врате или да плате. Идеја је била да овим почну да се баве људи који то никада нису радили и да увећају број кошница чиме би помогли и воћарству и повртарству. Такође, за неколико година моћи ће и да живе од тога и створиће се могућност за отварање једног или више радних места, каже Шпегар и нада се да ће догодине за ову намену имати знатно већа средства.
Као и претходних година, Дирекција је и ове субвенционисала копање дубинских бунара. До сада је ископано 34, али с обзиром да нису сви завршени или нису фактуре још донете, очекује се да их до краја године буде најмање 50. То је на нивоу претходних неколико година, Шпегар истиче да ће инистирати да се тај тренд настави и догодине.
-Захваљујући дубинским бунарима дошло је до значајног повећања воћарске производње у Поцерини. Више пута је повећан број хектара под засадима неког воћа. Ова мера је дала посебно добре резултате заједно са кредитирањем засада трешања. Тај пројекат је завршен прошле године, а укупно је више од 200 хектара трешања засађено на овај начин. Прве су ове године родиле, а следеће године можемо очекивати значајније количине. Цене су биле добре и све трешње са овог подручја су продате, наводи Шпегар.
Дирекција је на почетку сезоне одвојила и 2,9 милиона динара за набавку 84 противградне ракете. Тиме су свих 24 станице биле напуњене. Стрелци су дејствовали четири пута и на крају сезоне штете готово и да не постоје.
-Приликом куповине ракета консултовали смо се са Удружењем воћара око потреба за овом врстом заштете засада. Сада се види да је мера дала одличне резултате. Противградним стрелцима је ове године република смањила накнаде. Град ће то надокнадити, као знак захваланости за добро обављен посао, рекао је Шпегар.
Дирекција је апеловала на ресорно Министарство да помогне пољопривредним произвођачима због велике суше која је ове године погодила Србију. Шпегар наводи да су и “Србијаводе“ обавештене да би требало да наставе рад на каналској мрежи, Средњемачванском прстену, започетом пре три године.
-Поред нас рекама Савом и Дрином пролази велика количина воде када би се усмерила у каналску мрежу постојала би заштита и од суше и од поплава. Та мрежа је делимично завршена. Обезбеђене су и пумпе, међутим не знамо зашто се не постављају, појашњава Шпегар и додаје да оговора за сада нема.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa