Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
ЗАВРШНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЛЕТЊИХ ШКОЛИЦА“ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ГРАДА ШАПЦА

ИЗЛОЖБА ДЕЧЈИХ РУКОТВОРИНА

Овогодишња понуда „Летњих школица“ Канцеларије за младе града Шапца квантитативно је била мања али зато квалитет није изостао. То су потврдиле како већ добро познате, тако и нове радионице, распоређене у јулу и августу тако да су сви имали прилику да посете било коју од њих дванаест. Своје задовољство деца су изразила и протеклог понедељка на завршној манифестацији у Великој сали Културног центра где су изложили своје радове. Уз освежење и пецива имали су прилику да последњи пут, пред почетак нове школске године, уживају у дружењу и лепоти предмета које су сами створили.
- Била сам на „3Д оригами“ и „Питај своју баку 3“ где је било много занимљиво јер смо стално нешто правили и то птицу која маше крилима, пилиће, цветиће, кошуљице, хаљинице, јапанке, шешире, кућице. Доћи ћу и следеће године - обећала је Теодора Трифковић, ученица трећег разреда ОШ „Вук Караџић“.
Кроз игру и дружење свашта нешто се научило, а да су ове школице биле изузетно занимљиве потврдила је и Теодорина школска другарица Тамара Мијаиловић.
- Већ другу годину долазим овде, а доћи ћу и следеће јер смо се баш лепо дружили. Стекла сам и нове другаре - додала је Тамара.
Ни реализаторима школице „Питај своју баку 3“ учитељицама Весни Петровић, Снежани Поповић из ОШ „Вук Караџић“ и Радмили Стојићевић из ОШ „Ната Јеличић“ није било ништа мање занимљиво.
- Било нам је и лакше, занимљивије и продуктивније ове године јер смо ограничили број који је претходник година износио и по сто ученика по једној радионици. И прича ове године је била нешто другачија. Креативне радионице у духу народне традиције, а последњег дана уприличили смо шетњу „Упознај Шабац у прошлости“ па смо обишли установе у граду попут Библиотеке, Народног музеја, Шабачке гимназије. Имали смо и децу која нису била из Шапца тако да је то била јединствена прилика да упознају наш град - рекла је учитељица Радмила.
И сам концепт реализације „Летњих школица“ био је утолико другачији јер су овога пута деца имала прилику да се друже ван просторија Канцеларије за младе и Културног центра. На Градском базену реализована је „Школица роњена“, а веома популарна „Школица науке“ одржана је у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу у чијем дворишту се налази и „Парк науке“. Ишло се и на „Стари град“.
- Овом приликом желим да се захвалим свим установама које су нам отвориле своја врата тако да смо могли за децу из тог краја нешто ново да припремимо. Задовољни смо што смо имали успешне школице али и што смо могли да их уприличимо и за децу на сеоском подручју која до сада нису имала прилику да их посећују. Нов начин реализације показао се веома добар тако да се надамо да ћемо и у наредном периоду бити продуктивнији и реализовати овако успешне пројекте - истакла је Наила Мехмедовић, директорка Канцеларије за младе града Шапца.
Реализована први пут, као и вид експеримента да би се видело како ће функционисати и да ли ће се деци свидети, „Музичка радионица“ у основној школи у Штитару испунила је сва очекивања.
- Када сам отишла први пут свидело ми се и наставила сам да идем. Били смо јако креативни, цртали смо, научили нешто о инструментима, певали. Сигурно ћу учествовати и следеће године - уверена је Катарина Туфегџић, ученица трећег разред ОШ „Мајур“ у Штитару што је потврдила и њена вршњакиња Снежана Поповић истакавши да је било прелепо и забавно.
Да је овакав вид рада одговарао свима потврдио је и проф. музичке културе Иван Остојић нагласивши да је ово прави начин да се покаже дечја креативност, жеља и воља за испољавањем емоција.
- Имали смо задовољавајући број деце иако је прва година у питању. Свидело им се. Лепо су учествовали. Били су јако креативни, занимљиви и добри. Надам се да ћемо следеће године наставити да се дружимо како кроз музичку тако и кроз друге радионице.
Свега овога не би било без вредних волонтера Канцеларије за младе који су били при руци свим учесницима школица. Међу њима нашле су се и Сузана Шопаљац, ученица осмог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“, и Катарина Срдановић, ученица седмог разреда ОШ „Вук Караџић“.
- Било је момемата када је било тешко али урадили смо то и због друштва. Иако се већином нисмо познавали кроз дружење смо постали другари. Издвојила бих „Школицу науке“. Она траје већ шесту годину. Било је доста полазника. Радили су се експерименти. Последња радионица била је јако занимљива. За науку бих препоручила да следеће године дођу и мало старији јер ће им помоћи око припрема за часове физике и математике - поручила је Катарина.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa