Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ЧЕТВРТИ ПУТ ПОСЕТИЛИ КРФ

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

Захваљујући освојеном првом местом на конкурсу „Стопама наших предака“ „Светосавског звонцета“ Патријаршије Српске православне цркве у Београду Јована Јаковљевић и Стефан Стевановић са професором ментором Михаилом Симовићем током десетодневног боравка крајем августа учествовали у ликовним радионицама и обнављању спомен обележја
Док таласи Јонског мора запљускују обалу острва Вида причајући потресне приче о српским војницима пострадалим у Првом светском рату млади из целе Србије показали су да не заборављају на своје претке. И ове године, као и претходне три, прикључили су им се ученици Школе примењених уметности који су на конкурсу „Стопама наших предака“ у организацији „Светосавског звонцета“ остварили значајне резултате. У ликовном делу конкурса друго и треће место освојиле су Марија Спасојевић и Ана Мартиновић под менторством проф. Наташе Јовановић, док су прву награду равномерно поделили ученици Јована Јаковљевић и Стефан Стевановић, полазници вишеструко награђиване Секције за фотографију и дигиталну графику под менторством проф. Михаила Симовића. Захваљујући освојеном првом месту боравили су десет дана на острву Крфу у организацији Патријаршије Српске православне цркве и Митрополије крфске.
- Драго ми је што су наши ученици својим постигнућима, као и својим учешћем у једном овако квалитетном пројекту „Стопама наших предака“, на најбољи начин представили своју школу, свој град. Током боравка на Крфу показали су да наша омладина може да настави да следи пример и високе стандарде које су поставили српски војници приликом двогодишњег боравка на острву Крф - изјавио је проф. Михаило Симовић по повратку са Крфа.
Едукативног карактера путовање је пружило прилику награђеним ученицима да посете значајна места везана за нашу историју из периода Првог светског рата. Као и обично највећи утисак оставили су острво Видо и Плава гробница. За Јовану Јаковљевић ова награда истовремено је употпунила и на известан начин крунисала низ значајних признања која је освајала током претходне школске године на републичким и међународним конкурсима.
- Путовање на острво Крф, дружење са вршњацима који деле исте вредности и емоције, посета тамошњим манастирима и значајним историјским местима, а посебно посета острву Видо, представља изузетан доживљај који је тешко речима описати. Сви резултати које сам остварила као ученик Школе примењених уметности, за мене значе велики подстицај у даљем раду у области фотографије и графичког дизајна. Драго ми је што су ми организатори ове манифестације указали поверење да учествујем у креирању грба овог пројекта и верујем да ћу у сарадњи са својим ментором успети да постигнем квалитет који се од мене очекује - рекла је Јована, ученица ИИИ2, која је заједно са две вршњакиње из Београда имала ту част да осмисли грб пројекта, а користећи знања стечена током школовања на образовном профилу фирмописац-калиграф у Школи примењених уметности, уради и векторизацију и финално решење грба.
Награђени ученици су током боравка у кампу дали свој допринос обнављању спомен обележја Дринској дивизији у Агиос Матеосу, а уредили су и место искрцавања српске војске у пристаништу у Гувији. Времена је било довољно и за рад и за одмор на плажи, а организатори су се потрудили да их одведу и на неке од најлепших крфских плажа. Вечери у кампу биле су резервисане за ликовне, литерарне, музичке и језичке радионице, као и предавања из историје и веронауке. Професор Симовић је био задужен за ликовне радионице, од којих је ученицима била најинтересантнија радионица уметничке фотографије, коју је реализовао уз Јованину асистенцију.
- Пресрећан сам због овог путовања и поносан на своју школу, која ми пружа могућност да учествујем на оваквим конкурсима. Ово ми је, после боравка у Бихаћу, друго путовање на којем сам био као члан Фотографске секције. Посебно ми је драго што су моји другари из кампа издвојили баш мене као највреднијег ученика на овом летовању - додао је Стефан Стевановић, ученик ИИИ1.
И као што рече песник Милутин Бојић у својој чувеној песми „Плава гробница“: „Јер проћи ће многа столећа, к“™о пена/Што пролази морем и умре без знака,/ И доћи ће нова и велика смена,/Да дом сјаја ствара на гомили рака.“ Управо су дошла та столећа са овим младим нараштајима која не заборављају захваљујући коме данас ходају по слободној српској земљи.



О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa