Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
ЗЕЛЕНИ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ИЗГРАДЊУ БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ

ПАЖЊА: ОПАСНОСТ НА ПУТУ

На конференцији за медије, Зелени Шапца и Богатића, покренули су заједничку иницијативу за изградњу бициклистичке стазе са осветљењем између Узвећа и Мачванског Причиновића, дужине једног километра. Ова деоница пута није безбедна за бициклисте, напротив, у последње три године, овде се догодило седам саобраћајних незгода.
- Највећи проблем је што се бицикл у Србији посматра као средство за рекреацију, а не као јефтино превозно средство. На деоници пута између Мачванског Причиновића и Узвећа, људи свакодневно одлазе на посао бициклом. Да је ова деоница пута једна од најкритичнијих, доказује и податак да је, од 2012. године до данас, на њој било 7 саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти, од којих је 3 са смртним исходом, а 4 особе су теже или лакше повређене, рекао је Александар Фирауновић, председник Зелених Богатића и додао да потребно је радити на мрежи бициклистичких стаза, на едукацији свих учесника у саобраћају и повећаним мерама безбедности, да би бициклизам као превозно средство имало смисла.
Критичност ове деонице посведочио је Зоран Војиновић, који је једна од жртава саобраћајне незгоде, а који је истакао да “на путу који је прометан и узан, возачи аутомобила експериментишу са максималном брзином, што је велика опасност за бициклисте“.
Сматрамо да је сваки људски живот драгоценији од било које суме коју је потребно издвојити да би се подигла безбедност свих учесника у саобраћају. Када је у питању бициклистичка стаза, један квадратни метар кошта око 2.000 динара, што значи да би дужина стазе од једног километра износила око 2.000.000 динара, рекао је Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Иницијатива за бициклистичку стазу биће предата Дирекцији за путеве града Шапца и Дирекцији за грађевинско земљиште, путеве и изградњу општине Богатић. Обе установе су већ дале своју подршку, а предлог ће проследити државним структурама.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa