Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
ДАН ПОЉА У БОГАТИЋУ

РАНИЈЕ БОЉЕ РОДИ

У Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац, која је организовала традиционално окупљање, слажу се да је овогодишња суша негативно утицала на хибриде кукуруза и соје, које су тестирали у огледима на имању Синише Берића из Богатића
Пољопривредници и пољопривредни стручњаци, на челу с колегама из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Шабац, који су прошле недеље организовали традиционални скуп, јединствени су у оцени да ће приказани огледи АС, ЗП и ХС хибрида кукуруза и соје ове године дати мање приносе него прошле услед дуготрајне суше. Ова природна катастрофа, како су је назвали мање или више оштетила је све усеве, а на висину умањења приноса могло се утицати, највише раном сетвом и заливањем.
- Коначни резултати биће ускоро познати, када се обави берба али нема сумње да ће доћи до подбачаја у приносу. Незапамћена суша, узела је свој данак без обзира на високе мере агротехнике које смо применили на овим њивама, рекла је Светлана Златарић стручни сарадник за област аграра шабачке Пољопривредно стручне и саветодавне службе, поздрављајући све присутне у име организатора.
С њеним мишљењем су се сложили и сви остали учесници овог традиционалног скупа, разгледајући огледе АС, ЗП И НС хибрида кукуруза, а касније и ЗП и НС хибрида соје на њивама Синише Берића, угледног младог пољопривредника из Богатића.
- И овог пута се потврђује чињеница да се не треба ослонити на само једах хибрид кукуруза, већ сејати бар два из различитих група зрења. Генерално важи да раније боље роди. Ми смо на овој њиви тестирали пет нових Асових хибрида и задовољни смо како су се понели у овој незапамћеној суши, рекао је Иван Баштовановић стручни сарадник за аграр АС хибрида кукуруза.
Слична запажања изнеле су и његове колеге Младен Игњатовић испред огледа са НС хибридима кукуруза и Жељко Каитовић испред ЗП хибрида, посебно наглашавајући потребу ране сетве, квалитетне примене агротехничких мера ( почев од припреме земљишта, одабира хибрида, сетве до употребе заштитних средстава), а у екстремним условима, каква је била ова година неопходно је заливање за веће приносе.
Стручњаци су се сложили у оцени да је пре употребе вештачких ђубрива неопходна и изузетно пожељна претходна анализа земљишта коју бесплатно обављају у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац.
Трагови дуготрајне суше приметни су и на њивама под сојом. О томе су испред организатора говорила Гордана Рехак и њене колеге Слободан Гашић и Славиша Каитовић. Они су представили огледе соје која ће нема сумње доживети велико смањење приноса у односу на недавну кишну годину.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa