Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
МИРНА ИЛИ ДИНАМИЧНА ЈОГА ДАЈЕ ИСТИ РЕЗУЛТАТ

УНУТРАШЊИ МИР

Последњих година као у свету тако и код нас веома се практикује јога и то већином „Хатха“ јогу која се састоји из положаја (асана), вежби у покрету које су усклађене са дисањем и вежби дисања (пранајама).
- Јога разликује пет основних енергија које управљају различитим активностима тела. Практиковањем „Хатха“ јоге постиже се њихово усклађивање. То се позитивно одражава и на психичко стање аспиранта. Када неусклађеност енергија у телу дуже опстаје човек нема снаге да усредређено и сталожено обавља животне задатке. Осећа се „разбијено “, а енергије у суптилном телу су неусклађене што се касније одражава на физичко тело у виду разних обољења. Практиковањем јоге прикупљају се разбијене енергије у телу и враћа се способност усредсређивања. Пажња више није распршена, постиже се унутрашњи мир, јача способност увида и препознавање суштине појавности ствари у животу - истиче Тања Тадић, сертификовани јога инструктор из Ананда Јога центра Шабац.
Редовним вежбањем јоге на необјашњив начин нестаје „глад“ према неким стварима које конзумирамо да би смо попунили „празнине“ које су попут дубоких јама налазе у нама. То се не односи само на физички осећај глади већ и на емотивни, психички.
- Приближавамо се себи, свом сопству, сопственој природи, коју смо временом запоставили, потиснули. Јога многима делује мистично јер је настала на Истоку, а њихов поглед на људско биће је много дубљи. Они кроз разне методе сагледавају човека много дубље, а не само као физичко тело и стога раде на превенцији. Научно је доказано да је све око нас вибрација и да вибрација и звук може да лечи. У многим светским болницама примењује се „Нада (мантра)“ јога, односно јога звука ради исцељења и балансирања енергије.
Поред „Мантра“ јоге постоји много врста. Тако се из „Хатха“ јоге раширио велики спектар других с циљем прилагођавања човеку и његовим потребама.
- Сви ми имамо различите потребе. Неко воли мирнији стил вежбања, неко динамичнији. Динамичнији стил вежбања, поред осталих класичних часова, заступљен је код нас у Ананда Јога центру. У питању је „Вињаса“ јога у којој су вежбе (асане), положаји, покрети услађени са дахом. Кроз тај стил вежбања ојачавамо цело тело и балансирамо енергетске центре.
У нашој земљи, тачније у Београду, заступљена је и „Кундалини“ јога која представља наставак „Хатха“ јоге. Тако су у јуну Београђани, али и сви љубитељи јоге, имали прилику да уђу у дубљи енергетски ниво, захваљујући најпознатијој учитељици „Кундалини“ јоге Гурмукх.
На основу искуства многих јога, било које врсте, зависно од сопственог сензибилитета, доприноси побољшању целог психо-физичког стања организма. Потребна је само воља да се покуша, а када се једном препустите благодетима овог вежбања нећете зажалити.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa