Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ОСВРТ“ У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ЛЕПОТА МАЛИХ СУШТИНА

У сарадњи са Удружењем ликовних стваралаца Шапца, у протеклу среду, у холу Библиотеке шабачке свечано је отворена изложба „Осврт“ Милице Алимпић Илић. Поставку је отворила мр Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке, Слободан Пеладић, директор Удружења ликовних стваралаца Шапца и Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја.
- УЛСШ је интернационално удружење, које броји преко стотину стваралаца, од којих је највише уметника из Шапца. Милицу Алимпић Илић смо одабрали да своје радове представи самостално, јер је имала веома запажене наступе у оквиру наших групних изложби и допринела је квалитету Удружења, изјавио је Пеладић.
Милица је до сада приредила четири самосталне изложбе, у Накучанима, Обреновцу, Београду и Убу и учествовала на више колективних. „Осврт“, који је својеврсна ретроспектива рада ове младе и талентоване уметнице, њена је прва самостална изложба у Шапцу.
- Неки радови који су овде постављени, делови су циклуса „Дах живота“, „Између времена“ и “Приче у малом“, мада је већина њих настала ове године, каже Милица.
Према речима Татјане Марковић, “радови су разнородни у смислу материјала који уметница користи, мада је свакако овде реч о једној, обједињеној изложби”.
- Разнородне су и технике које је Милица користила, од енкаустике, акрила, комбиноване технике до колажа, цртежа, акварела, што све говори о једној импресивној слојевитости и личности и ликовног рукописа. Заметак ове приче је у њеном студентском добу, што показује да је назив изложбе прецизно одабран. Верујем да ће Милица у наредним годинама овај експеримент повратка у прошлост проширити и искористити да направи врло резонантан уметнички израз за који ћемо моћи да кажемо да један од значајних појава на нашој ликовној сцени, оценила је Марковићева.
Наши суграђани могу погледати ову поставку до 23. септембра.
Изложба „Осврт“изражава фрагилност синтезе твз. „малих суштина“. Кроз креативну димензију, између цртежа, слике и енкаустике, трепери светлост имплементарне стварности Милице Алимпић Илић... Топао женски рукопис, препун љубави и лепоте, чини се да сав трепери од емотивног набоја којим га на најбољи могући начин илуструје уметница. Конструктивна експресија саткана је од светлуцавих тоналитета оптимизма и сугестивне идеје да се преко новог циклуса засигурно и може стићи до ње...“
(Из текста Соње Петровић, историчарке уметности)
Милица Алимпић Илић је рођена у Шапцу 1984. године. Завршила је Школу примењених уметности, а потом Високу школу ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду. Била је учесник ликовних колонија у Бугарској, Македонији и Србији. Добила је неколико награда од којих су најзначајније Награда за младог уметничког ствараоца на 52. Октобарском салону у Шапцу и „Арт Феникс“ у Скопљу, за најбоље ликовно остварење. Оснивач је и организатор Међународне ликовне колоније у Накучанима. Осмислила је и води дечју радионицу „Рођени за цртање“ у Библиотеци шабачкој, илуструје књиге, слика мурале. Члан је Удружења ликовних стваралаца Шапца.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa