Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ШАБАЧКА ГИМНАЗИЈА ДОБИЛА ДВА НОВА УЧЕНИКА

ВЕЛИКО ИСКУСТВО ЗА СВЕ

Захваљујући „Интеркултури“, невладиној, непрофитној организацији и чланици АФС, најстарије међународне мреже за образовне програме размене средњошколаца, током ове школске године Су Акозлу из Анкаре, Турска, и Изабела Гиљоти из Калабрије, Италија, имаће прилику да се упознају са нашим школским системом, стекну нова искуства и склопе пријатељства
Долазећи са жељом да упознају наш начин живота, културу и обичаје, науче језик, стекну нове пријатеље, али и да нам пренесу делић своје културе, истовремено се осамостаљујући и боље упознајући себе кроз ново искуство седамнаест девојака и седам младића узраста од шеснаест од осамнаест година из Белгије, Бразила, Венецуеле, Исланда, Италије, Мексика, Немачке, Парагваја, Русије, САД, Тајланда и Турске провешће ову школску годину у Србији. Међу градовима који ће их угостити нашли су се Аранђеловац, Београд, Велико Градиште, Врање, Горњи Милановац, Зајечар, Кикинда, Лазаревац, Нови Бечеј, Нови Сад, Обреновац, Смедерево, Сремска Митровица и Шабац.
Прилику да обогате своје знање у Шабачкој гимназији, захваљујући „Интеркултури“, невладиној, непрофитној организацији и чланици АФС, добиле су Су Акозлу из Анкаре, Турска, и Изабела Гиљоти из Калабрије, Италија, које су већ прихваћене како од својих нових школских другова тако и од породица у које су смештене.
- Изабрала сам да проведем годину дана у Србији због искуства. Желела сам да знам да ли то могу или не. А посебно сам желела да одем у неку од земаља на Балкану и то да бих упознала друге културе. Понекад ми недостају моји пријатељи и породица веома много. Знам да ће то проћи временом. Мој живот овде је веома леп. Имам фину и љубазну хост породицу. Чине да се осећам као код куће. Имам и дивне пријатеље у школи. Заиста желим да упознам вашу традицију. Осећам да се мењам и да почињем полако да се адаптирам - каже Су.
За Изабелу долазак у Шабац је несвакидашња прилика да се упозна са српским обичајима, језиком, али и школским системом који се разликује од оног у њеној земљи.
- Мислим да је то неопходно искуство, живети негде у иностранству и прилагођавати се, а и желела сам да живим у земљи у којој се у Италији не зна много. Желела сам да одем у земљу у којој ћу откривати, иако сам знала да адаптација неће бити лака, јер не знам ни језик а ни обичаје. Морате да почнете све испочетка! Главне разлике су у школским системима, с тим да је у Италији све другачије, остале разлике су мале ствари. Однос између ђака и наставника је другачији у Италији где је све формалније. Овде су наставници готово као пријатељи према ученицима. Од овог програма очекујем да ћу постати бар неким делом део друштва које није као у Италији, да ћу одрасти и научити да се борим са тешкоћама без подршке породице. Мислим да ће ова авантура да ме промени - убеђена је Изабела.
Свој други дом Су и Изабела пронашле су код својих хост сестара Славице Сандић и Иване Глигорић.
- Одлучила сам се да угостим ученика на размени зато што желим да неком пружим нови дом и да му будем подршка док је у потпуно страној држави, да упознам други језик и начин живота али и да га научим српским обичајима и језику. За сада су ми утисци одлични, Су је јако заинтересована за учење језика и надам се да ће га доста добро научити - уверена је Славица.
Иако ниједан члан породице Глигорић није имао искуства са разменом Ивана и њена сестра биле су у сличним позицијама током студија страних језика, италијанског и шпанског.
- Одласци у иностранство и упознавање људи који потичу из различитих култура, као и дружење са странцима у нашој земљи, увек је посебан доживљај који нас богати на много начина. „Интеркултурин“ програм размене је управо по томе посебан јер акценат стављају на међусобно упознавање култура, не само ученика који долази и породице домаћина, већ свих људи који на било који начин учествују и који су део велике „Интеркултурине“ породице. За моју породицу ово је прилика да боље упознамо Италију, земљу за коју сам везана већ годинама, да упознамо неке друге државе и њихове обичаје кроз дружење са осталим ученицима на размени, да стекнемо пријатеље међу другим породицама домаћинима и волонтерима и, на крају, да боље упознамо и сами себе - изјавила је Ивана.
Од 2008. године осамдесет пет ученика из Србије учествовало је у годишњим и тромесечним индивидуалним програмима размене, док је код нас боравило седамдесет шест ученика из иностранства. Поред тога, „Интеркултура“ сваке године реализује и десетак краћих, групних реципрочних програма размене, односно размене одељења.
- Током програма размене, са ученицима долазе у контакт не само чланови породице, него и рођаци, комшије, пријатељи, професори, школски другови и њихови родитељи. Уверили смо се да је ово изузетно значајно, зато што су данашњи тинејџери одрастали у друштву које нема јасно изграђен систем вредности, услед чега они немају довољно националног самопоштовања, већ сматрају да је свуда боље него овде. Често су запрепашћени да неко из Бразила или са Тајланда жели да проведе годину у Србији - рекла је педагог у Шабачкој гимназији Биљана Дробњак, локални координатор АФС Србија, „Интеркултуре“.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa