Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА

ДАРОВИ ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА

Године 1996. на парохију у Касарске ливаде, дошла су два свештеника – Иван Јанчић и покојни Богдан Симић, који је остао у сећању верника по сведочењу Господа до последњег дана свог земног пута. Тада је, на месту где се данас налази храм, постојао само гроб Цвете Вишњић, коју су Немци стрељали на самом почетку Другог светског рата. Њен син, Војин Вишњић, ктитор је овог храма, који је подигао њој у спомен. Црква посвећена Светом Василију, саграђена је 2001. године, на шездесету годишњицу Цветиног преласка у други свет.
Света тајна јелеосвећења
Сваке године, све је више поклоника, највише оних који поштују Тврдошког витеза и Острошког подвижника, који долазе у ову светињу. У протеклу недељу, дошли су ходочасници из Београда, Обреновца и Земуна на Свету тајну јелеосвећења, која се у овом храму служи сваке прве недеље у месецу.
- Света тајна јелеосвећења је друго крштење, у њој се опраштају неисповеђени и непокајани, чак и заборављени греси. Формула коју понављамо седам пута, после читања јеванђеља, а пре помазивања – „На исцељење душе и тела“ значи да душа превасходи, јер, кад се она умири, телесне тегобе нестају. Читају се јаке молитве које дарују велике благодатне дарове присутнима. После ове тајне, верници носе освећено брашно и уље од којих месе хлеб који узимају наредних 40 дана. Такође, уљем се у знак крста помазују на болним местима и, живећи по вери и покајању, очекују Божју помоћ. Било је случајева исцељења од разних болести, и оних најтежих, физичких и душевних, као и случајева разрешења опседнутости духом нечастивога, каже протојереј ставрофор Иван Јанчић, старешина храма.
Некада се јелеосвећење служило за оне који су на самртној постељи и било је случајева да неки, од лекара отписани, устану. У последње време се служи чешће, јер је очито да се свет на смрт разболео. На питање колико је пута у току године дозвољено присусвовати овој тајни, прота Јанчић одговара да нема правила.
- Ми дванаест пута у току године служимо у овом храму. Заживела је и зимска црква у Парохијском дому, коју добро загрејемо тако да и старији људи и деца могу остати око два сата, колико траје ово молитвено правило. Јелеосвећење је важно и човек би требало чешће да долази и учествује, а брашно и уље може да подели својим пријатељима и рођацима за здравље, духовно и физичко, и сваки напредак.
Чудо Архангела Михајла
Група ходочасника коју смо затекли протекле недеље, доћи ће поново у храм посвећен Острошком чудотворцу 19. септембра, а најављен је долазак и неколико аутобуса из разних крајева. Тог дана, биће одржан први Јесењи сабор у храму у Парохијском дому који је посвећен чуду Архангела Михајла.
- То је дан када је Господ овог Архангела благословио да са анђелима и лађама анђелским уплови у огњено језеро и да својим крилима изводи грешне душе из пакла у рај. То су оне душе које су због својих грехова и порока привремено на месту мучења. Грехопад се десио прво у духовном свету, када је једна трећина анђела са својим предводником похулила на Бога, а касније је дошао на људски род, на Адама и Еву, а кроз њих у све нас, њихове потомке. Архангел Михајло, највећи међу архангелима, стао је пред анђеле који нису отпали од Бога и рекао: „Стојмо смерно, стојмо са страхом, свет је, свет Господ створитељ, пуна је земља славе Његове“. Тако је стао у одбрану истине и Господ га је наградио за жртву – Он је тај који предстоји на рајским вратима када душе долазе пред Његов престо. Рајско насеље је место на које праведне душе одлазе после привременог суда, четрдесети дан по упокојењу, а када буде свеопшти Васкрс, Господ ће устројити Царство Небеско. Дакле, до Христовог другог доласка и Страшног суда, ми можемо и требало би да се молимо за спас душа наших сродника и пријатеља.
Није случајно да је ове године 19. септембар, када се по први пут овде празнује дан чуда Светог Архангела Михајла баш у суботу, дан који је, код православних народа, посвећен мртвима. После литургије за упокојене, биће служен заједнички парастос за све претке, рођаке и пријатеље присутних.
Камен по камен - палата
У порти храма, започета је градња каменог здања, који ће бити умањена копија горњег манастира Острог, у ком ће бити крстионица за погружавање. У почетку, хришћани су се крштавали потпуним погружењем (потапањем) у воду.
- Надамо се да ће се овде бити неке од светиња са Острога да би Свети Василије чудотворио још јаче. На брду иза здања, планирамо да саградимо цркву брвнару која ће бити посвећена светим царским мученицима Романовима. По завршетку, икону Мајке Божје Портартурске пренећемо у тај храм, зато што се она појавила у време када је последњи руски цар био на трону. Код нас је дошла копија ове иконе пре девет година, у међувремену је прошла многе градове српске, закрстила их и ставила под своју заштиту. Верујемо да је дошла да нас штити од надоласка непријатеља, не само спољних агресора, него, пре свега, од нечастиве силе која плени сваку душу да је покори и одведе у царство таме. А Господ нам је донео светлост јеванђелску и само ако јеванђелски живимо, бићемо том светлошћу обасјани и закриљени и бићемо деца Оца нашег Небескога. Много тога планирамо да урадимо, али се руководимо оном народном: „Зрно по зрно погача, камен по камен палата“. Радећи ово, потврђујемо своју веру и опредељеност за светосавље и православље и радујемо се када благоверни народ хрли под острошке висе сваког дана. Овде ће бити мали Острог, да се, и у нашем граду, прослави Свети Василије Острошки, који помаже људима из целог света без обзира на верску припадност.
Старешина храма, са четири свештеника и три ђакона, без обзира на тешка времена, има велике планове и неуморно ради. У плану је и изградња објекта од око 500 квадратних метара који ће примати ходочаснике на коначиште.
- Надамо се да ће овде бити духово стециште људи са разних страна и да ће Шабац, град који је платио велику цену за слободу у свим ратовима, посебно у Првом светском, постати духовни центар. Апелујемо на помоћ, не само новчану, него и у грађевинском или неком другом материјалу, добровољном раду...Захвални смо управнику КПЗ Шабац Владимиру Буквићу, који има много разумевања за ову светињу, годинама нам шаље осуђена лица која раде све послове везане за керамику, малтерисање, зидање, молерај... Позивамо све људе добре воље да се укључе у ову акцију, свако онако и колико може, да се сви радујемо чудима Светог Василија чије се присуство овде осећа. Када нестане финансија и радови престану, Он нам не дозвољава да паднемо у очајање, деси се чудо, однекуд дође помоћ и кренемо даље. То је Његов благослов, а не наш подвиг. Он указује на бригу о нама и сваком човеку који дође овде. Све је добродошло, посла има увек.
Лењост је мајка свих порока
У плану је оснивање радионице за производњу свећа и курс за калемаре за оне који желе да очувају старе сорте воћа и поврћа да би имали додатан извор прихода, који је данас неопходан. У повоју је мали пчелињак, од пет кошница, четири су већ медиле.
- Надамо се да ће идуће године овде бити једна мини економија. Данас су многи без посла, али човек мора да буде стално активан, да се уклапа онако како налажу околности и да увек може да буде од користи себи и својој породици да га лењост не би обузела, јер, лењост је, како кажу свети оци, „мајка свих порока“.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa