Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

У ПРАКСИ ЈЕДНОУМЉЕ

На дан када се у свету обележава Међународни дан демократије, стање у Србији је више него поражавајуће. Бахата власт се за демократију залаже само декларативно док се у пракси успоставља једноумље, укида слобода медија и на све могуће начине гуши реч неистомишљеника. Оваква ситуација не чуди, јер су на власти они који су деведесетих година били део аутократског, репресивног режима и који и данас чине све да се у Србији историја понови.
Једини стожер демократије је Демократска странка која је због тога константно изложена нападима, у прилог чему сведочи и инцидент у уторак у Новом Саду, где су чланови Српске напредне странке насилно прекинули скуп Демократа. Ово није изоловани инцидент већ свакодневна пракса у Србији.
Власт је с једне стране глува за сваку реч грађана који све теже живе док на другој страни из свег гласа виче обећања о бољем животу од којих ни једно није испунила. Иако премијер свакога дана потцењује грађане убеђујући их да му је непријатно колико нам добро иде, сваки наш грађанин, у ствари, врло је свестан стварне слике Србије у којој данас живимо. Сва власт у држави сконцентрисана је у рукама једног човека, а сваки покушај да се изнесе другачије мишљење сада се већ отворено, бахато и без устезања оспорава.
Демократија је универзална вредност заснована на слободној вољи народа да одреде свој политички, економски, културни и друштвени систем и у потпуности учествују у свим аспектима живота. Где се гуше основне слободе и права грађана, демократија је угрожена. Зато је данас нужно да јавно и сложно станемо у одбрану демократских вредности да нам не би свима сутра било непријатно колико нам „добро“ иде.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa