Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ОТГВОРЕНА ЈЕДИНИЦА ЗА МОЖДАНИ УДАР

НАДА ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ

Од уторка на одељење неурологије Опште болнице „Лаза К. Лазаревић“Шабац постоји и јединица за мождани удар. Овде ће се лечити тешки неуролошки болесници, којима је неопходно да приме терапију у прва три сата по појави симптома можданог удара. Тренутно је за ову намену одвојено четири кревета, а набављене су две инфузионе пумпе и један монитор.
Јединица је отворена по препоруци Министарства здравља, које је и финансирало пројекат и једина је у Мачванском округу. Отварању је присуствовао државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић који је истакао да је јединица изузетно важна за лечење пацијената са оваквим цереброваскуларним проблемима, а и за функционисање саме у станове.
-Колико је важно ово одељење говори и статистика да годишње у свету мождани удар има око 15 милиона људи, а инциденца у Европи је око 120 на 100.000 становника. На жалост, Србију инциденца од 97 на 100.000 сврстава у сам врх европских земаља. Свему томе доприноси јако лоша превенција, на којој упорно радимо, а то су кардиоваскуларна обољења и комликације с тим у вези, као и дијабет. Такође, хипертензија је један од главних разлога настанка можданих удара. Благовременим лечењем хипертензије број можданих удара на нашем простору можемо смањити и до 40 одсто, рекао је Векић и додао да доста више жена обољева од можданог удара и да томе доприносе како хормонски проблеми тако и употреба контрацептива.
Векић сматра да ће се прави значај новоотвореног одељења видети тек на пресеку стања за годину дана када се буду сумирали резултати. Истакао је да ће бити потребан мултидисциплинарни приступ, како лекара опште медицине, тако и кардиолога, као и физијатара у рехабилитацији ових пацијената.
-Рехабилитација је један од главних момената за опоравак и враћање ових људи у породице и њихово адекватно функционисање. Превенција и пострехабилитација након можданог удара су изузетно значајни, јер сваки 10. пацијент након прележаног можданог удара у наредних пет година поново га доживи, истакао је Векић.
Начелница одељења неурологије др Биљана Живановић презадовољна је што је Мачвански округ и шабачка болница изабрани да се оформи јединица за мождани удар.
-Мождани удар је трећи по броју смртности пацијената. Тромболитична терапија која подразумева давање лека који ће спречити да дође до стварања тромба и можданог удара код пацијента. Смањиће се смртност и инвалидитет и побољшати квалитет живота пацијента и његове породице. Ова јединица значајна је и у здравственом и у финансијском и у социјалном смислу, рекла је начелница.
Директорка Опште болнице прим. др Зора Николић се нада да ће ова јединица помоћи да се подигне ниво здравствене заштите и да се на адекватан начин лече неуролошки болесници. За рад ће им бити неопходна и сарадња са домовима здравља, а посебно са службом хитне помоћи.
-Подаци које они буду достављали нашим лекарима су јако битни у процени да ли болесник треба да прими тромболизу или да се лечи на неки други начин. Већ су обављени разговори са ДЗ Шабац и направљен је протокол рада. Предстоји договори са домовима здравља Богатић, Коцељева и Владимирци. Сматрамо да ће то бити гаранција у адекватном лечењу тешких болесника, рекла је директорка Николић.
Министарство је у ову инвестицију уложили око 500.000 динара. Обуку у Клиничком центру Србије прошло је 10 медицинских сестара и седам неуролога.
Државни секретар Векић је изразио наду да ће Министарство здравља, у границама својих могућности, додатно опремити ову јединицу са још неколико пумпи и монитора.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa