Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
БРАНИСЛАВ БЕРИЋ ДОКТОР ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ ИЗ БОГАТИЋА АНАТОМСКИМ АТЛАСОМ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА, ПРИБЛИЖАВА ВЕТЕРИНАРСКУ НАУКУ УЧЕНИЦИМА

ЗНАЊЕ ЗА БУДУЋНОСТ

Јединствена публикација, прва ове врсте на српском језику, “Анатомски атлас домаћих животиња локомоторни апарат и органологија”, аутора Бранислава Берића, доктора ветеринарске медицине, наставника ветеринарске групе предмета у Мачванској средњој школи у Богатићу , настала је жељом писца да природне науке, а пре свега ветерину, што јасније и занимљивије приближи ученицима. На овај начин Мачванска средња школа у Богатићу даје и свој допринос укупној реформи средњег стручног образовања. Изазов је био већи, јер је и сам аутор био ученик ове школе, а формирано огледно одељење показало се као изузетна потреба ове средине.
Берић на почетку разговора за “Глас Подриња”објашњава разлоге настанка овог несвакидашњег научног дела.
- Ова публикација је настала као резултат обуке „креирања и израда наставних материјала“ у организацији Програма реформе средњег стручног образовања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Своје искуство у образовању сам применио у реализацији ове књиге, јер сам свестан постојања огромне празнине у овој области кроз доступност адекватне литературе.
Анатомија животиња је без сумње једна од најзначајнијих области ветеринарске медицине, основни предуслов за адекватно разумевање физиологије, нормалног функционисања организма, и патологије, патолошких стања, због чега је темељ у образовању и ветеринарских техничара и доктора ветеринарске медицине. Овако обимна материја се најлакше може научити уз помоћ слике и текста, због чега је анатомски атлас уобичајена литература за учење анатомије у целом свету.
Књига је штампана на квалитетном папиру, у тврдом прошивеном повезу, управо због честог коришћења, са квалитетним илустрацијама, у формату А4. Садржи низ одабраних и систематски сложених илустрација из познатих топографских анатомских атласа домаћих животиња, проф. Петера Попескуа.
Подељена у три тематске целине: уводног дела, који објашњава топографске термине и подручја животињског тела, другог дела, који обрађује локомоторни апарат: остеологију и миологију, поједине кости и мишиће, и синдесмологију, везе и зглобове на телу животиње и трећег дела, који обухвата органологију: поједине органе и системе органа, почев од дигестивног тракта па до централног нервног система, каже аутор.
Сам садржај је усаглашен са наставним планом и програмом за наставни предмет Анатомија и физиологија, за ученике првог разреда, али се успешно користи и у настави свих стручних предмета, у све четири године школовања.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је овај уџбеник уврстило у Каталог одобрених уџбеника, за средње стручне школе почев од 2013. –2014. школске године.
Публикација је замишљена као водич и путоказ за упознавање са „азбуком струке“, анатомијом домаћих животиња, као уџбеник за ученике и студенте и као подсетник за колеге, докторе ветеринарске медицине, на терену, може се резервисати код издавача, на мејл албавет.нвоЖгмаил.цом.
Иван Лолић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa