Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ВЕШТАЧКО ОСЕМЕЊАВАЊЕ СВИЊА

БЕСПЛАТНО, А КОРИСНО

Акцију помаже Дирекција за пољопривреду и село града Шапца, а на терену спроводе ветеринарске амбуланте “Мачва вет” Штитар, “Евро лек и Ветеринарска станица Шабац
На веома захтевном тендеру Дирекције за пољопривреду и село града Шапца поводом акције бесплатног осемењавања крмача, заједно су победиле ветеринарске амбуланте “Мачва вет” из Штитара, “Евро лек” и Ветеринарска станица из Шапца. Овим је врло траженом и важном активношћу “покривено” целокупно подручје некадашње општине Шабац. Услуга је бесплатна за сточаре, а интересовање све веће.
- Мислим да је потез Дирекције веома значајан, поготово ако се има у виду да је ова услуга за произвођаче бесплатна. Ми у станици смо кадровски и материјално апсолутно способни за спровођење исте. Осим Штитара услугу бесплатног осемењавања крмача пружамо највише на простору Слепчевића, Мајура и Шеварица. Са овом активношћу кренули смо од почетка августа и интересовање је задовољавајуће, каже Мирослав Милићевић, директор Ветеринарске амбуланте “Мачва вет” у Штитару. Он посебно напомиње да је вештачко осемењавање крмача најуспешније радити у два наврата.
- Будући да је прво за произвођача бесплатно у жељи да сточарима приближимо значај ове активности у евентуалном другом осемењавању (осим што се постиже квалитетнији запат ту је и већи број опрашених прасади) наплаћиваћемо само произвођачку цену семена и трошкове горива, додаје Милићевић.
Залажући се за утемељење ове акције он поред укупно квалитетнијег легла прасади истиче укупно јачи генетски потенцијал, бржи прираст и избегавање разних врста болести код осемењених свиња.
У станици располажу са свим врстама семена разних раса свиња. Посебно се води рачуна о року трајања семена и времену осемењавања. Наш саговорник наглашава да је неопходно учинити и посебне напоре на едукацији сточара о укупном значају ове акције.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa