Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ЧИВИЈАДА ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК

РАЗНОВРСТАН ПРОГРАМ ЗА СВЕ

Овогодишња “Чивијада” одржаће се од 17. до 22. септембра. Генерални покровитељ манифестације је град Шабац
Јован Недељковић, начелник Градске управе, испред Организационог одбора “Чивијаде”, се нада да ће овогодишњи програм, разноврснији и богатији, бити организован за мање новца од претходних. Буџет одвојен за ову намену је око 4 милиона динара, а помоћи ће и спонзори.
У четвртак отварање Градског трга
За први дан је планирано одржавање Чивијашког часа у 7:30 у основним школама. Карневалска застава биће подигнута испред Градске управе у 16:30, а пола сата касније у пешачкој зони прошетаће Карневал кућних љубимаца. Након тога, у 17:30, на бини код Културног центра биће организована Шампитијада. Изложба карикатура биће од 18 сати у Шабачком позоришту. Милица Симић, из Организационог одбора, објаснила је да ће отварањем изложбе удружења Комбинарт, концертом групе “Елевен” и првом бициклистичком вожњом удружења “Вози улице” на бициклистичкој стази у 19 часова бити отворен реконструисани Градски трг. Истовремено у Међуопштинском историјском архиву отварање изложбе “Љубав мајке земље”, чији је аутор Милош Симић, дечак који се годинама бори са тешком болешћу. Сат касније у башти Културног центра биће уприличена промоција књиге Еме Фик, Американке која је о Србији писала у сликама.
Дечји карневал и “Државни посао” у петак
Програм у петак ће такође почети у школама, где ће од 9 сати бити промоција светских карневала. За 10 часова је заказано Чивијашко крчкање на Старом граду, а за 11 добошар у пешачкој зони. На Градском тргу од 17 часова биће одржан Дечји карневал, на ком ће учествовати 17 трупа. Изложба “Старе шабачке фотографије и фотографи” аутора Драгана Петровића биће отворена у 19 сати у Галерији Културног центра. Од 20:30 на тргу ће наступити екипа “Државног посла”, њихово чивијашко издање биће у виду трибине. Чивијашко вече код Лиле биће од 21 сат, а на тргу ће од 22 часа наступати шабачки бендови.
Осми међународни Чивијашки карневал у суботу
Суботњи дан најавиће добошар у пешачкој зони у 11 сати. Сат касније биће одигране утакмице у малом фудбалу, бориће се глумци против конобара и новинари против политичара. На тргу ће од 17 часова бити одиграно Чивијашко коло. Централни догађај, међународни Чивијашки карневал, ове године ће бити одржан осми пут. Од 18 часова 33 трупе проћи ће кроз пешачку зону до Градског трга.
Према речима Радушка Јанковића, који је у Организационом одбору задужен за карневалски део, почасни гост овогодишњег карневала биће директор карневала у Сан Франциску. Доћи ће и гости из Француске и Немачке, а први пут у Србији ће се појавити трупа из Вероне, једна од најстаријих у Европи.
Чивијашки парламент заседаће у башти Абрашевића од 20 часова. Трибина “Свеж ваздух” са новинаром Драгољубом Дражом Петровићем одржаће се на тргу од 21:30. После тога, на истом месту, наступиће репер Марчело, а почетак наступа треба да буде у 22:15.
Нови председник Чивијашке републике
Нови председник Чивијашке републике биће представљен у недељу у 20 сати. Ову функцију наредних годину дана обављаће новинар Зоран Кесић, а владу ће чинити четворочлана екипа интернет портала “Њузнет”. Концерт хора Вива вокс почеће сат касније. Плата председника и чланова Владе износиће укупно 100.000 динара, а председник ће у наредних годину дана морати да обилази своју Републику.
На Малу Госпојину, у понедељак, када је главни дан вашара, Чивијашког програма у граду неће бити.
“Чивијада” ће бити завршена великим концертом у оквиру “Шабачког карневала народне музике” у уторак у 22 сата на Градском тргу.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa