Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
„КАРАВАН ЗДРАВЉА“ У БЕЛОЈ РЕЦИ

ПРЕВЕНТИВА НАЈБОЉИ ЛЕК

Више десетина мештана Беле Реке искористило могућност да бесплатно провери здравствено стање
Караван здравља прошлог петка посетио је и Белу Реку. Житељи овог поцерског села имали су могућност да бесплатно провере здравствено стање, уз присуство лекара опште праксе, гинеколога и офтамолога. После шест месеци од почетка акције, организатори су више него задовољни учинком, посебно у области превенције.
- Велико интересовање житеља наших села за „Караван“ здравља и само једно новооткривено обољење током ових прегледа доказују колико је важно ово што радимо, уз велико ангажовање и ентузијазам запослених у нашој установи. Ова акција је створила прилику да људи на селу обаве преглед бесплатно, без додатних трошкова и доласка у Шабац. Открили смо током „Каравана здравља“ и случајеве повишене хипертензије и виши ниво шећера у крви и преканцерозне промене на репродуктивним органима код жена. И то да не знамо да имамо неке здравствене промене није усамљен случај код нас, зато још једном и са овог места шаљемо поруку да је о здрављу важно мислити на време , односно пре него што се разболимо, истакао је прим. др Мирослав Поповић, директор Дома здравља Шабац.
Град снажно подржава акцију која доприноси бољем здравственом стању мештана шабачких села, истакао је приликом посете амбуланти у Белој Реци заменик градоначелника Шапца Немања Пајић.
- На граду и држави је да створе и законски и финансијски основ за што већи број оваквих и сличних акција, јер је превенција најисплативија и најважнија. Подршком коју град пружа Дому здравља Шабац показујемо колико нам је важна примарна здравствена заштита која је у нашој надлежности. Значајна средства, око 20 милиона динара, град је ребалансом буџета определио за реконструкцију амбуланти, набавку неопходне опреме и стручно усавршавање запослених у овој установи. То је и најбољи начин да покажемо колико нам је важно да сви наши суграђани добију исти квалитет здравствене услуге, а овакве и сличне акције и интересовање људи то потврђује, рекао је Пајић.
Људи на селу имају мање могућности, ређе одлазе на прегледе, а често немају ни здравствену књижицу. Тако је и у Белој Реци. И тамо смо открили неколико случајева хипертензије, па то доказује колико је важна ова акција, каже др Мирјана Мисојчић, лекар шабачког Дома здравља.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa