Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ПОЧЕЛО ОДНОШЕЊЕ СМЕЋА НА СЕОСКОМ ПОДРУЧЈУ

ПРВИ КАМИОН КРЕНУО ИЗ ОРИДА

Орид, Орашац, Мрђеновац, Миокус, Предворица и Корман првих је шест сеоских месних заједница Оридског басена у којима је заживела услуга организованог одношења смећа. ЈКП “Стари град” Шабац, особен у Србији по томе, што у сарадњи са локалном самоуправом, ради на уклањању опасног отпада тј. амбалаже од пестицида, који житељи села одлажу у посебне вреће које добијају од ЈКП бесплатно
Шабачко Јавно комунално предузеће „Стари град“, започело је прошлог четвртка организовано одношење смећа са подручја сеоских месних заједница. Први камион прикупио је отпад из месних заједница Оридског басена. Услуга одношења смећа на сеоском подручју износи 530 динара на месечном нивоу а набавка типских посуда представља обавезу за сва домаћинства.
Орид, Орашац, Мрђеновац, Миокус, Предворица и Корман првих је шест сеоских месних заједница Оридског басена у којима је заживела услуга организованог одношења смећа. Почетак рада регионалне депоније „Срем-Мачва“ био је технички предуслов за почетак овог веома значајног посла, рекао је директор ЈКП „Стари град“ Драган Нинковић.
- Следећи корак након овог јесте проширивање обухвата корисника и у другим сеоским месим заједницама, тако да ћемо у наредних годину дана, овом услугом обухватити сва села на територији града Шапца. Интересантно је да се овога пута задужење корисника рачуна према запремини посуде, коју домаћинства набаљају самостално, са заједничком запремином од по 120 литара. Акценат се ставља на примарну селекцију отпада, а јединствени смо у Србији по томе, што у сарадњи са локалном самоуправом, радимо на уклањању опасног отпада тј. амбалаже од пестицида, који житељи села одлажу у посебне вреће које добијају од ЈКП беслатно, а ми их прописно збрињавамо три пута у години.
За овај обиман посао изношења смећа са сеоског подручја набављен је нови камион, до краја године, очекује се набавка још једног, док се планом за 2016. годину очекује набавка још два камиона смећара“, каже директор Драган Нинковић.
До краја ове године, смеће ће бити организовано изношено и са подручја четири мачванска села, проширење броја корисника у Оридском басену, а у 2016. години остатак месних заједница у Мачви и целокупна поцерска села.
Надзор и контролу одношења смећа са подручја сеоских месних заједница обављаће Одељење комунално-стамбене инспекције.
Оливера Кикановић Васић, комунални инспектор каже да ће надзор допринети нестанку дивљих депонија и уједно побољшати квалитет животне средине. Сваки вид несавесног понашања грађана биће санкционисан у складу са Одлуком града, а за оне који крше одлуке, предвиђене су казне у висини од 5.000 динара за физичка, до чак 50.000 динара за правна лица и предузетника.
Мештани Орида задовољни су овом организованом услугом одношења смећа коју спроводи Јавно-комунално предузеће“Стари град“.
-Сналазили смо се до сада на различите начине, бацали на дивље депоније, смеће носили у Шабац, палили отпад. Организовано одношење смећа нам значи пуно, јер дивљих депонија неће бити и биће чистије. И цена нам овог тренутка одговара- каже Љубинко Јовановић, мештанин Орида.
Први јул 2016. године , крајњи је рок за реализацију организованог одношења смећа у свим месним заједницама на територији града Шапца.
И.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa