Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ОД СЛЕДЕЋЕГ ЧЕТВРТКА 11. РЕВИЈА ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА „ТЕАТАР НА ПРАВОМ ПУТУ“

ДВЕ ПРЕМИЈЕРЕ ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА

Због непредвиђених околности Шабачко позориште и ову позоришну сезону почеће са Ревијом позоришних представа „Театар на правом путу“ иако су првобитно планирани „Дани Душана Ковачевића“, речено је на конференцији за новинаре у пробној сали Шабачког позоришта прошле среде, 16. септембра.
- За „Дане Душана Ковачевића“ изабрали смо шест представа. Три представе Звездара Театра, представу Атељеа 212, балет Народног позоришта „Ко то тамо пева“ и урнебесну трагедију црногорског Народног позоришта. Међутим, неки глумци су се разболели, неки чак и озбиљно, неки су морали да путују у иностранство тако да смо ту ревију одложили за новембар. Овогодишњу сезону почињемо традиционално нашим премијерама и гостима из других позоришта. Непосредно пре отварања сезоне, 30. септембра у 19 часова, припремили смо једно вече за Шапчане. Наш суграђанин Крстивоје Илић важи за највећег живог елегичара у Србији. Његове „Мишарске елегије“ ће наџивети и нашу, али и друге генерације. Оне су поновна афирмација епског стиха у нашој поезији и ми ћемо тој књизи доделити посебно признање, награду која се зове „Реч и завештање“. Додељујемо је књизи, не књижевнику, и у исто време промовишемо пето издање „Мишарских елегија“ - изјавио је директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.
Поред две, са нестрпљењем очекиване, премијере Шабачког позоришта моћи ће да се погледају и три представе гостојућих позоришта.
- Ми се баш радујемо зато што смо имали премијеру „Периклеа“ у Чортановцима, а премијеру представе „Дуге ноћи, црне заставе“ у Смедереву на „Тврђава театру“. Заиста је велико интересовање Шапчана било што и потврђују њихови доласци у Чортановце, а без карата остајало се и у Смедереву. Верујем да ће то бити, није што су наше, најгледаније представе на овој Ревији. Поред наше две премијере моћи ће да се погледају представе из Тузле „39 степеница“, Зајечара „Мали принц“ који је адаптиран за одрасле, и из Зрењанина „Власт“. Зрењанинци су наши стари гости. Стално су на нашим ревијама и често побеђују. И ове године стручни жири свако вече ће додељивати награду за глумце вечери, а на крају ће бити проглашена најбоља представа - рекла је Јелена Иветић.
Овогодишњи куриозитет се огледа у чињеници да ће се прве и последње вечери моћи погледати представа „Перикле“ у режији Никите Миливојевића и то због камерног извођења које омогућава само присуство око стотинак гледалаца на сцени. Због тога комплет карата за пет представа биће 1.500 динара, за три 800, две 600, а појединачна 400.
ПРОГРАМ
После отварања ретроспективне изложбе Владислава Лалицког у 19 часова, на којој ће се окупљенима обратити Радован Миразовић, откривања бисте Владислава Лалицког у 19.30 када ће се обратити Воја Брајовић, председник Удружења драмских уметника Србије, свечаног отварања позоришне сезоне 2015/2016. од стране гошће Мире Бањац и доделе Годишње награде „Борис Ковач“ за уметнички допринос раду Шабачког позоришта у 20 часова, 1. октобра премијерно ће бити изведена представа Шабачког позоришта по делу Вилијема Шекспира „Перикле“.
У режији Нине Кефлин, а по делу Алфреда Хичкока, Народно позриште Тузла извешће представу „39 степеница“ 2. октобра. Наредне вечери, у суботу, наступиће Позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ Зајечар са Егзперијевим „Малим Принцом“ у режији Саше Б. Латиновића. За недељу предвиђена је представа Бранислава Нушића „Власт“ у режији Душана Петровића, а за понедељак премијера Шабачког позоришта „Дуге ноћи и црне заставе“ по роману Дејана Стојиљковића.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa