Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ОДРЖАНА “ЧИВИЈАДА 2015.”

ШАРЕНИ ДАНИ ДОБРОГ РАСПОЛОЖЕЊА

Награда за најбољи афоризам Екрему Мацићу из Коњица (Босна и Херцеговина), признање за сатиричну причу Рајку Косовићу из Учица, док је најбољу карикатуру послао Драгослав Милутиновић из Шапца. Премијер Чивијашке републике Зоран Кесић
Крај протекле недеље у Шапцу протекао је у духу градске манифестације хумора и сатире на далеко познате под именом “Чивијада”. За поштоваоце традиционалног у фестивалу који ускоро бележи пола века трајања у четвртак вече у Шабачком позоришту отворена је изложба карикатура, где су уручене и фестивалске награде. Жири у саставу Петар Лазић, Зоран Николић и Зоран Карајић, одлучио је да прву награду за афоризам додели Екрему Мацићу из Коњица у Босни и Херцеговини, за сатиричну причу је награђен Рајко Косовић из Ужица, док је најбољу карикатуру послао Шапчанин Драгослав Милутиновић.
У јутарњим часовима, првог дана ”Чивијаде”, у шабачким основним школама одржан је “чивијашки час”, док су поподневни сати били резервисани за Карневал кућних љубимаца и такмичење у брзом једењу шампита. Поред изложбе у позоришту, културни програм у четвртак вече био је садржајно употпуњен и изложбом Милоша Симића под називом “Љубав мајке земље”, док је у Културном центру промовисана књига Еме Фик.
Други дан “Чивијаде”, петак, почео је обраћањем добошара чивијашком народу, док је градска светковина доживела свој врхунац у поподневним часовима приликом дефилеа дечјих карневалских трупа. “Чивијашко крчкање” није изостало ни ове године, а у галерији Културног центра отворена је изложба Драгана Петровића “ Старе шабачке фотографије и фотографи”. Чивијашко издање “Државног посла” приређено је на тргу, након чега су наступили локални бендови, а дружење је настављено код Лиле до раних јутарњих сати
У суботу су традиционално на терену за мали фудбал одмерили снаге “Политичари” и “Новинари”. Утакмица је завршена са резултатом 1:1. Велики број Шапчана је пратио дефиле трупа 8. Међународног чивијашког карневала, након чега је башта КУД “Абрашевић претворена у Чивијашки парламент, док је на градском тргу представљено чивијашко издање “Свежег ваздуха”. Треће вече је завршено наступом Марчела.
Први пут у својој историји, Чивијашка република је добила премијера. На тој функцији у наредних годину дана ће бити популарни ТВ водитељ и аутор хумористичких емисија Зоран Кесић са својим кабинетом сачињеним од чланова Њуз нета. Новом премијеру, Шапчани су дали апсолутну подршку у спровођењу реформе смеха.
Фото: Ј. Радојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa