Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
Европска недеља мобилности у Крупњу

МОБИЛНИ И БЕЗБЕДНИ У САОБРАЋАЈУ

Протекле недеље низом активности у Крупњу је у организацији Бициклистичко-еколошког друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, Југо циклинг кампањом из Београда уз подршку локалне самоуправе општине Крупањ обележена Европска недеља мобилности
Према речима европске комесарке за саобраћај Виолете Булц тема овогодишње Европске недеље мобилности је комбиновање начина кретања и подстицање јавности ка активнијем стилу живота. Даје се снажан нагласак на промену наших навика, бирајући одрживе начине кретања, као што су вожња бицикла, ходање и јавни превоз, као и комбиновање различитих начина током једног путовања. То ће помоћи да наши градови буду чистији, тиши, сигурнији, мање загушени и лепша места за живот!
Европска недеља мобилности је годишња кампања о одрживој урбаној мобилности, подржана од стране Европске комисије. Циљ кампање, која увек траје од 16. - 22. септембра сваке године, јесте да подстакне локалне власти да уведу и промовишу мере одрживог саобраћаја и да позову грађане да пробају алтернативе коришћењу аутомобила. Недеља кулминира догађајем „Дан без аутомобила“ где градови издвоје једну или неколико зона искључиво за пешаке, бициклисте и јавни превоз, током целог дана.
У складу са тим чланови и активисти Друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ су у петак 18. септембра 2015. године у затвореној улици испред зграде општине Крупањ организовали јавни догађај уз учешће деце из вртића „Наша радост“ и ученика Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу. На штанду је дељен материјал који промовише алтернативне начине превоза ради очувања животне средине и предавање представника саобраћајне полиције из Крупња на тему безбедност учесника у саобраћају.
Најпре су наступили најмлађи, деца предшколске групе вртића за које је васпитачица Роса Поповић приредила музичку игрицу „Кад је био мрак“, рецитал „Наш дан“ и музичко-сценски наступ „Пачји плес“. Волонтери, ученици петог разреда су присутним грађанима говорили о Европској недељи мобилности, да је од увођења ове иницијативе, 2002. године, утицај Европске недеље мобилности у сталном порасту, како у Европи тако и широм света. У 2014. години за кампању је званично регистровано укупно 2013 градова из 44 земље. У Србији је током протеклих 15 година учествовало више од 70 градова. Као резултат кампање у Европи су у току 2014. године реализоване 8.543 сталне мере, углавном фокусиране на инфраструктуру за бицикле и пешаке, побољшање јавног превоза, побољшање приступачности јавном превозу и подизање свести о одрживом саобраћају.
Наравно, било је речи и о побољшању безбедности учесника у саобраћају, а посебно младих и већој употреби алтернативних начина превоза ради очувања животне средине. Наиме, активности Друштва „ЕЦОБИКЕ“ укључују рад са младима, еколошку едукацију, мапирање и уклањање дивљих депонија, очување чистоће изворишта и водотока, заштиту ретких биљних и животињских врста, акције за безбедност учесника у саобраћају, промоцију алтернативних врста мобилности, као и боравак и пешачење у природи ради побољшања укупног квалитета живота грађана. Мисија је да се помогне у очувању и заштити животне средине, унапреди развој спортског начина живота, допринесе безбедности учесника у саобраћају и укаже на младе као маргинализовану групу у малим срединама.
Затим су наступили ученици првог разреда основне школе у Крупњу за које је учитељица Весна Лазаревић припремила одличан рецитал посвећен безбедности у саобраћају и предивну песму о саобраћају. Свечани програм је улепшао и наступ деце предшколског узраста који су заједно са својим васпитачима играли и цртали кредама у боји на тему мобилности и безбедности у саобраћају.
Овом приликом истичемо да кроз доношење паметне одлуке о врсти превоза који користимо, можемо уштедети новац, побољшати здравље и помоћи очувању животне средине. Један од нових аспеката овогодишње теме је реинтерпретација путовања из тачке А до тачке Б, као начин да обогатимо дан. Тако на пример, путовање аутобусом се може искористити као шанса да погледамо наслове новина, кретање бициклом се може посматрати као „мобилна теретана“, пружајући нови вид тренинга, а такође, можете упознати и љубав свог живота у трамвају! Кроз избор, мењање и комбиновање начина превоза, можемо направити да наше путовање „ради за нас“.
Свако путовање је другачије, али веома често се ослањамо на исти начин превоза, без обзира да ли то најбоље одговара сврси. Инстинктивно ускочимо у ауто, чак и ако бицикл или јавни превоз могу бити ефикаснији избор. Овогодишња тема, мултимодалност, охрабрује људе да промисле о низу доступних опција превоза и да изаберу праву комбинацију када путују. Она позива људе да комбинују начине кретања, што често доводи до бржег и угоднијег путовања.
Комесар за животну средину, поморство и рибарство Кармену Веља истиче да у Европи трошимо шокантне количине времена заглављени у саобраћају. Стрес је лош за срце, али такође и за плућа. Однос нивоа загађења ваздуха и утицаја на здравље је непобитан. Хајде да нешто урадимо, а не само да гунђамо о ужасном саобраћају и трпимо. Помозите да га смањимо! „Зелене престонице Европе“ показују пут како саобраћајне мреже могу да створе живље и подношљивије окружење. Било да идемо бициклом у школу, да се заједно возимо у колима на посао, или аутобусом на факултет, треба да покушамо да живимо са идеалом - „Ако икако можемо да променимо, учинимо то“.
Душан Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa