Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
БОЛЕСТИ ВОЋА У СКЛАДИШТУ

ОДСТРАНИТИ ОШТЕЋЕНЕ ПЛОДОВЕ

Током чувања на плодовима јабучастог и коштичавог воћа појављује се неколико обољења. Нека од њих воде порекло од инфекције која је остварена у воћњаку, док су друге често повезане са поступком манипулације током бербе и транспорта. На многа обољења утицај имају услови при чувању и продаји.
- Мрку или црну трулеж плодова јабучастог и коштичавог воћа проузрокује монилиа фруцтигена. Овај паразит може заразити већ младе плодове али је као узрочник трулежи старијих плодова или плодова у складишту, посебно оних који су оштећени од инсеката, јаког сунца или других узрока. Почетни симптоми горке трулежи на плоду јабуке су у виду малих округластих пега светло-браон боје. Оне се у повољним условима за развој паразита увећавају, постајући скоро потпуно кружне и нешто утонуле у центру, формирајући на тај начин „тањирасто“ удубљење на површини плода. Гљива у оболелом ткиву формира токсине који плоду дају горак укус. При пресеку плода јабуке, испод развијене пеге на површини, уочава се труло ткиво које се ка семеној ложи шири у облику купе, па део трулог ткива има облик слова „В“. Сива плесан се развија на плодовима који су оштећени током бербе, транспорта или касније манипулације. Симптоми обољења појављују се у виду светло или тамно браон пега, ткиво је чврсто или сунђерасто. Труло ткиво није јасно одвојено од здравог. У условима високе влажности долази до интензивне спорулације гљиве, па се формира обилна белосива мицелија. Зелена плесан је честа на плодовима јабуке и крушке пре бербе, као и током чувања. Штетност ове појаве није само у пропадању плодова већ и немогућност да се они искористе за прераду јер ова гљива продукује микотоксине који негативно утичу на квалитет воћног сока - каже дипл. инж. заштите биља Нада Баћановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Током вегетације примењивати све превентивне и хемијске мере заштите у оптимално време. Посебно велику улогу има последње третирање пред бербу плодова.
- Флудиоксонил, као контактни фунгицид широког спектра деловања према узрочницима болести плода јабуке и крушке, представља решење за наведене болести. Налази се у фунгициду „Сњитцх“. Време бербе, односно степен зрелости плодова, је критичан фактор за њихово успешно чување. За чување је потребно брати чвршће плодове, пре пуне зрелости, јер су тада мање подложни механичким повредама и лако се транспортују. Приликом бербе, транспорта и манипулције са плодовима избегавати свако повређивање покожице. Оштећене плодове одвојити и одстранити пре уношења здравих у складиште. Потребно је предузети све фитосанитарне мере које обезбеђују чистоћу складишта. У условима могућности контроле атмосфере у складишту, пре свега температуре и влажности, али и садржаја кисеоника, осигурава се минимално дисање плодова. На тај начин повећава се отпорност према нападу патогених микроорганизама - истиче Баћановићева.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa